Psi su veoma društvene životinje, a svoj izuzetan osećaj za miris obilato koriste. Način na koji psi prikupljaju informacije njuškanjem može se posmatrati kao vid društvenog umrežavanja.SniffingDogs2

Ako ste upoznati sa Facebook-om lako ćete napraviti paralelu između vaše društvene mreže i „mirisne zajednice“ vašeg psa u parku. Mi koristimo Facebook da ostanemo u kontaktu sa prijateljima i prijateljima naših prijatelja, a psi se povezuju sa drugim psima koristeći noseve. Pas obeležavajući banderu ostavlja svoj trag i miris dajući do znanja ostalim psima da je bio tu – slično kao komentar na Facebook-u.

Kao što mi lajkujemo dobar post, tako psi „lajkuju“ dobar i oštar miris. Njuškanjem dobijaju informaciju ko je tu bio pre njih. Miris koji osete može da znači: Triksi, francuska publica ostavila je „komentar“ da je posetila lokalni park za pse ili Reks, odrasli rotvajler se upravo doselio u komšiluk.

Mužjaci će mnogo češće ostavljati „postove“ u žbunju, banderi ili travi, dok će ženke sa radošću otkrivati poruke, ali će biti manje motivisane da i same ostavljaju komentare… Psi njuškanjem prate trag i saznaju tačno kretanje svojih prijatelja koji su tuda prošli. Veću popularnost imaju psi koji imaju jači i intenzivniji miris. Svi će u kraju znati ko je alfa dominantan mužjak ili koja ženka je u teranju i spremna za „ozbiljnu vezu“.

I baš kao što mi gasimo naše kompjutere i ostavljamo Facebook na neko vreme, tako i psi posle šetnje odlaze kući, ostavljajući iza sebe svoju zajednicu, čekajući sledeću šetnju da uhvate korak sa svojim prijateljima i prijateljima prijatelja.