Zima i hladnije vreme je stiglo, a sneg i led mogu oštetiti osetljive šapice vašeg psa. Kratake šetnje su potpuno bezazlene, ali ako pas duže vremena provodi na snegu može doći do iritacije, rascepa na jastučićima i nepotrebnog bola. Pravo je vreme da pripremite i zaštitite psa kako bi ste zajedno uživali u šetnjama i zimskim čarolijama.

Sape u snegu1. Priprema šapa
Nokte vašeg psa morate redovno skraćivati naročito u zimskom periodu. Hladnoća i vlaga čine da nokti postaju krhkiji pa se češće lome i pucaju tokom igre što može biti vrlo bolno za psa. Pored noktiju, nephodno je skratiti i dlaku koja se nalazi između jastučića. Na ovim delovima šape se skuplja najviše snega i leda što može biti neprijatno i iritirajuće za psa koji će pokušati da grize i liže noge. 

2. Balzam za šape
Posle osnovne pripreme, skraćivanja noktiju i dlake, treba namazati zaštitni blazam ili vazelin. Balzam možete naći u bolje opremljenim radnjama za životinje. Pre nego što psa izvedete u šetnju namažite tanak zaštitni sloj koji sprečava isušivanje kože jastučića usled hladnoće. Ne stavljajte previše balzama jer su mekane šape manje otporne na habanje i podložnije posekotinama. Tanak sloj je sasvm dovoljan. Kada birate balzam ili vosak za šape tražite neke nutralnog mirisa i ukusa jer psi vole da ližu sve što im se učini jestivo.

3. Nega posle šetnje
Kada se vratite kući sa vašim mezimcem potrebno je da psu operete šape toplom (nikako ne vrelom) vodom. Topla voda će rastopiti preostalu količinu leda i snega na šapama, ukloniće svu nečistoću i poboljšati cirkulaciju u prsima. Ne zaboravite da u snegu ima dosta soli i hemikalija koje se posipaju po putevima i stazama. One su vrlo abrazivne i opasne za kožu psa, pa je temeljno pranje šapica izuzetno važno. 

obuca za sneg4. Obuća za pse
Koliko god da vam ova metoda deluje smešno, obuća za pse je najefikasnije rešenje za zaštitu od snega i leda. U pet radnjama naćićete razne modele, ali treba izabrati vodootporne. Mokra i natopljena obuća samo pogoršava stanje i dovodi do promrzlina. Najbolje rešenje su čizme sa gumenim đonom uz koje idu i čarapice. Čizme nisu jeftine, ali su vrlo tople i štite od hladnoće i soli iz snega. Ulaganje će se sigurno isplatiti jer ih pas može nositi više sezona. Ako vaš ljubimac ne može da se navikne na obuću, odbija da je nosi i ne može normalno da hoda, nemojte insistirati, već se pridržavajte gore navdenih saveta.

5. Prepoznajte simptome promrzlina
Većina pasa neće imati vidne povrede i razderotine na jastučićima, ali iritirane šape će biti jarko roze ili crvene boje. Izbegavaće da hoda ili da se oslanja na povređenu šapu usled osećaja nelagodnosti. Pas može i preterano da liže svoju šapu kako bi ublažio bol. Imajte na umu da lizanje samo pogoršava situaciju i produžava iritaciju. Pomozite svom ljubimcu. Ako postoje posekotine ili rane, odmah ih lečite. Operite mu šape, dezinfikujte ranu i namažite neku antiseptičku ili antibiotsku mast. Posavetujte se sa veterinarom i dok se iritacija ne smiri izbegavajte šetnje po snegu.

pas na sneguPridržavajte se ovih saveta, pripremite psa za zimu i uživajte zajedno. Jurcanje za grudvama i valjanje po snegu biće pozitivno i nezaboravno iskustvo za vašeg psa kojem će se iznova radovati.

Foto: deviantart.com/podgypaws.co.uk/gdefon.com