Gojaznost ljubimaca, pa i mačaka danas je jedan je od najčešćih i najprisutnijih problema sa kojima se mnogi vlasnici suočavaju. Prekomerna težina ozbiljno može ugroziti zdravlje ljubimca jer opterećuje unutrašnje organe, zglobove i kosti , a osim toga može biti uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti disajnih organa, masne jetre…

Gojaznost kod mačaka može da se javi u bilo kom periodu, a najćešći uzrok tome je pekomerno hranjenje tj. prevelik unos hrane tokom dana, nedostatak fizičke aktivnosti, nasledne preidispozicije ili poremećaj hormona. Međutim odgovarajuća dijeta i umerene porcije kao i postepeno uvođenje fizičke aktivnosti mogu rešiti ovaj problem. Naravno uvek treba potražiti savet veterinara.

macka ishranaPravilan izbor odgovarajuće hrane za mačku
Ljubimici od najaranijih dana treba obezbediti zdravu i dobro izbalansiranu ishranu. Nutritivne i energetske potrebe se menjaju u zavisnosti od uzrasta, pa tako je na primer mladim macama u svakodnevnom jelovniku potrebno dosta kalcijuma i fosfora, dok  hrana za starije mačke sadrži manji broj kalorija. Na tržištu danas postoji veliki izbor hrane prilagođen potrebama ljubmaca u svim dobima.

porcijaObratite pažnju na veličinu porcije
Treba obratiti pažnju na količinu i broj obroka tokom dana. Mačići se hrane uglavnom tri puta dnevno, a kasnije se broj obroka smanjuje na dva, mada se često mnogi vlasnici odlučuju da činija uvek bude puna hrane i da mačka jede kada želi. Međutim ukoliko je mačka sklona gojenju ili je već počela da dobija na kilaži možda je bolje odlučiti se hranjanje u određeno vreme.

Rizik telesne mastiUtvrdite da li je vaša mačka gojazna
Najjednostavniji način da utvrdite da li je vaša mačka gojazna, jeste da joj opipate rebra. Treba da budete u stanju da, dodirujući bokove mačke, osetite svako pojedino rebro, pod kožom i tankim slojem sala ispod nje. Takođe treba da možete da ispratite svako rebro do kičme. Ukoliko niste sigurni, u svakom slučaju najbolju procenu da li vaša mačka ima prekomernu težinu ili ne daće vam veterinar.

gojazna mackaGojaznost
Ukoliko ne možete da osetite rebra i ukoliko mačka ima poveći stomak koji se njiše dok hoda, a struk nije jasno vidljiv gledano odozgo vreme je da je da vašu ljubimicu odvedete kod veterinara i da se posavetujete o korigovaju ishrane.

macka aktivnostAktivna ili lenja ljubimica
Kod izbora hrane i broja i količine obroka uzmite u obzir koliko je vaša mačka zaista aktivna. Ako vaša ljubimca vreme kada ne spava radije provodi sklupčana uz vas nego u igri ili nekoj dugoj aktivnosti prilagodite obroke njenim potrebama, izbegavajte poslastice ili se potrudite da je zainteresujete za neku aktivnost.

veterinarUvek se posavetujte sa veterinarom
Ukoliko niste sigurni da li vaša mezimica ima previše kilograma koji bi mogli da ugroze njeno zdravlje ili želite na vreme da preduzmete mere kako biste  sprečili napornu borbu sa viškom kilograma obratite se veterinaru uz čije savete možete odabarti pravu i dobro izbalansiranu ishranu za vašu mačku.

izvor i foto: petmd.com