Naučite mačku lepom i poželjnom ponašanju primenom kliker metode. Naoružajte se strpljenjem i informacijama koje su potrebne za početak rada. Kada se osnove savladaju svaki kliker trening postaje zabava i za vlasnika i za mačku.

kliker trening

Dresiranje mačke mnogi smatraju uzaludnim poslom. Razlozi su mnogobrojni: izražena samostalnost, ćud, karakter, nezainteresovanost, pogrešan pristup… Osim toga mnogo je primera u praksi gde su mačke nametnule svoja pravila u domu, umesto da su se one navikle na određene obrasce ponašanja. Statistike neuspelih pokušaja učenja životinja određenom ponašanju mnogo je popravio sve popularniji metod dresure, takozvana kliker metoda. Ovaj metod rada zasniva se na pozitivnoj motivaciji životinje i isključuje bilo kakvo kažnjavanje. Ovakav pristup i način rada sa životinjama koršćen je najpre za dresuru delfina i orki, a kasnije je počeo da se primenjuje i na drugim životnjama sa sjajnim rezultatima.

Kliker metoda zahteva strpljenje i jasno postavljene ciljeve. Svaki vlasnik treba da odluči koje ponašanje kod svog ljubimca želi da promeni i šta želi da ga nauči. Osnovne stvari potrebne za ovaj način rada sa mačkom su:

kliker metoda nagrada

Kliker – sprava koja ispušta zvuk „klik“ (po kome je metoda i dobila ime). Obično se sastoji od plastičnog kućišta i komada lima koji se ugiba pod pritiskom prsta i pri vraćanju u prvobitni položaj proizvodi specifican zvuk.
Nagrada za mačku: hrana ili omiljena igračka. Za sam početak najbrži rezultati se postižu hranom koju ljubimac voli. Hrana mora biti iseckana na manje komadiće.
Vreme za vežbanje treba da bude kratko i zanimljivo za vašu mačku. Za početak je dovoljno dva do tri minuta.
Prva i i osnovna stvar je upoznati mačku sa novim specifičnim zvukom u njenom okruženju i njegovim značenjem. Mački treba pokazati, da svaki put, kad čuje klik, to znači da će dobiti nagradu. tj hranu. Veoma je bitno da nagrada odmah prati klik, jer pravljenje većih pauza između klika i nagrađivanja mačke, može samo zbuniti macu, pa ona neće povezati ovaj specifičan zvuk sa pozitivnim podsticajem. Ova faza upoznavanja sa klikom je najvažnija i zahteva strpljenje. Neke mačke odmah usvoje značenje klika, dok je drugim potrebno malo više vremena.

Kada maca nauči da klik znači nešto dobro i da će dobiti nagradu tj. hranu, onda se može preći na korišćenje ovog zvuka za „markiranje“ poželjnog ponašanja odnosno na trening. Klikom ukazujemo ljubimcu na radnju koju želimo da se ponavlja i ujedno mu dajemo do znanja da sledi nagrada (hrana, igra ili bilo koja druga motivacija).

VAŽNE SMERNICE
1. Tajming je veom važan. Uvek kliknike tokom poželjnog ponašanje, a ne posle.
2. Nikada nemojte kliknuti, ako nemate već pripremljenu nagradu
3. Odaberite pravu nagradu za ljubimca, tj ono što zaista voli da jede ili radi.
4. Odaberite mirno mesto, gde nema smetnji, za trening
5. Ne postavljajte preambiciozne ciljeve. Za početak počnite od osnovnoih komandi: dođi, sedi, dodirni šapom neki predmet…
6. Jedan klik je dovoljan da se markira poželjno ponašanje, više klikova za jednu radnju može samo zbuniti mačku.
7. Trening treba da bude kratak i zanimljiv
8. Ne kažnjavajte mačku za loše ponašanje, već je nagrađujte za dobro učinjene stvari. Umesto da kaznite mačku što grebe nameštaj, nagradite je kada to radi na površini koju ste joj namenili da oštri nokte.

Pogledajte kako izgleda kliker trening za početnike:

 

foto:cats.lovetoknow.com, catloversdiary.com