Kasno leto je vreme kada treba biti na oprezu zbog raznih “osvajača” iz biljnog sveta. U suvim uslovima popino prase može se videti i početkom proleća, a ova biljka posebno je opasna za kućne ljubimce. Lako se kači na šape, dlaku, oči, uši ili nozdrve. Svakodnevni pregledi posle šetnje i brzo uklanjanje su ključ za sprečavanje ozbiljnih problema u budućnosti koji u ekstremnim slučajevima mogu biti fatalni po ljubimca.

02

Šta je popino prase?
Popino prase je vrsta trave iz roda ječma. Rasprostranjena je svuda, kako na ruralnim područjima tako i u urbanim sredinama, pa popino prase neretko nazivaju korovom. U proseku doseže visinu između 20-30 cm mada može da bude i viša. Ova naizgled bezazlena trava vrlo je opasna jer ima oštre krajeve koji se lako kače na dlaku i zabadaju u kožu ljubimca. Njen vrh izgleda kao lisičiji rep ili razbarušeno pero sa kukicama na krajevima koje se ponašaju kao udice. Kada se jednom zakače, teško se skidaju, a ako uspeju da prodru do kože zabadaju se sve dublje i dublje.

03

Zašto je popino prase opasno i kako se simptomi manifestuju?
Vlasnici znaju koliko njihovi psi vole da trče po prirodi, zavlače se u žbunje i valjaju po travi, a tada je i najveća mogućnost da će se psu zakačiti veliki broj „popinih prasića“. Problem nastaje onog trenutka kada se popino prase zabode u kožu ili upadne u oko, uho ili njušku psa. Ako se ne detektuje na vreme popino prase može skroz otići pod kožu i izazvati ozbiljnu infekciju praćenu jakim bolom.
Najčeće se dešava da se popino prase zabode u šapice, tačnije kožu između jastučića. Ukoliko primenite da pas liže šapu, izbegava da se osloni na tu nogu ili cvili na dodir šape odmah posetite veterinara. Dok pas njuška i istražuje tragove po travi oči, njuška i uši su vrlo izložene pa može doći do kačenja popinog paseta ili se desiti da ga pas udahne. Simtomi koji se vrlo brzo manifestuju su crvenilo i suzenje oka, kijanje ako je reč o njušci ili vrtenje glavom i češanje uha ukoliko je to regija gde se zakačila ova opasna biljka. Tačnije ne postoji deo kože psa koji je sasvim zaštićen. Posebno su ovim problemima skloni psi sa dužom dlakom: samojed, čau-čau, budle, pekinezeri… Pas će pokušati da mesto uboda liže, češe i grize, a neretko se javlja otok i crvenilo. Izuzetno je važno da čim primetite prve simptome odmah psa odvedete veterinaru radi sigurne dijagnostike i načina lečenja. Ne pokušavajte sami da izvadite popino prase koje se već zabilo u kožu jer ćete napraviti samo još veću štetu. Kod ozbiljnijih slučajeva popino prase se vadi operacijom pod opštom anestezijom.

04

Prevencija!

1. Ne puštajte psa u visoku travu
Povedite računa gde puštate psa da se igra. Neka to bude park ili livada gde je trava pokošena. Takođe, vodite računa o travnjaku u vašem dvorištu, ukoliko pas tu najčeće boravi.

2. Pregledajte psa posle svake šetnje
Kada se vratite iz šetnje posvetite psu svega pet minuta da ga pregledate i detaljno isčetkate. Popino prase koje se umrsilo u dlaku skida se vrlo lako u dva poteza četke. Tih par minuta dodatne nege, mogu sprečiti mnogo veći problem. Ne dozvolite da se zbog vaše nebrige popino prase zabode pod kožu i psu nanese ozbiljan bol i infekciju.

3. Pripremite psu šapice
Kad krene proleće skratite psu dlaku između jastučića jer se u ovoj regiji popino prase najlakše zakači. Posle svake šetnje obavezno psu pregledajte šape i uklonite sve nećistoće. Pincetom ćete lako ukloniti i najmanje delove ove biljke koja psu može napraviti velike probleme.

4. Skratite dlaku ljubimcu
Dobra prevencija je i skraćivanje dlake. Kao što je već napomenuto veći rizik preti psima sa dugom dlakom, pa njihovu frizuru prilagodite prolećnim i letnjim uslovima. Sa kratke i svilenkaste dlake mnogo je lakše primetiti pa i skinuti popino prase, nego sa ućebane, guste i zapuštene dlake.

Foto: Njuska.com