Koliko ste puta videli vašeg psa kako dok spava trza šapicama, cvili ili čak glasno laje? Sigurno ste se zapitali da li nešto sanja? Mnogi naučnici daju potvrdan odgovor na ovo pitanje.

cute-sleep-dog-picSVET SNOVA
Naučnici tvrde da postoje dokazi koji podržavaju ideju da psi zaista mogu doživeti snove. U istraživanju je korišćen elektroencefalogram (EEG) koji meri moždane aktivnosti psa tokom sna. Rezultati su pokazali da je moždana aktivnost psa tokom sna slična kao kod ljudi. Ako pažljivo posmatrate psa kako tone u svet snova, primetićete da disanje postaje plitko i nejednako, a da se oči ispod kapaka ubrzano pomeraju levo desno. Ovi brzi pokreti očiju javljaju se tokom REM faze u kojoj dolazi do sna pa i nevoljnih pokreta kao što je trzanje šapa, grčenje mišića, zadržavanje daha ili čak zavijanje i lajanje.

NE SANJAJU SVI PSI PODJEDNAKO
Istraživanja pokazuju da mali psi sanjaju više od većih rasa pasa. Patuljastva pudla može da sanja na svakih deset minuta, dok zlatni retriver sanja na svakih 90 minuta. Snovi se češće javljaju kod mladih pasa, naročito štenaca jer njihov mozak mora da obradi ogromne količine novih iskustava koja dožive u toku dana.

ŠTA PSI SANJAJU?
Dog-DreamingLjudi ne mogu znati šta psi zaista sanjaju, ali neke pretpostavke ipak postoje. Najverovatnije, psi tokom sna proživljavaju događaje koji su se desili ranije tokom budnog stanja. Jedan od naučnika sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (Massachusetts Institute of Technology) postavio je teoriju da lovački pas kog su testirali ustvari sanja da juri zeca, odnosno sanja događaj koji se zaista odigrao tog dana. Pas je u snu pomerao šape kao da je u brzom trku, a čak je i lajao. Po ovoj teoriji psi ustvari sanjaju situacije i događaje koji su ostavili veliki utisak na njih, bilo da se radi o poztivnom uzbuđenju ili o traumatičnom iskustvu. Shodno tome san može biti prijatan i lep za psa ili „noćna mora“. Sledeći put kad primetite da vaš pas sanja, prisetite se da li je tog dana možda uživao jurcajući u parku ili se priseća neprijatne posete pedikiru ili veterinaru.

DA LI TREBA BUDITI PSA DOK SANJA?
Pas u toku sna, baš kao i vi, odmara, „puni baterije“ i skuplja energiju za novi dan. Dobar i neprekidan san je od suštinskog značaja za njegovu zdravu mentalnu aktivnost pa se buđenje ne preporučuje, naročito ne naglo. Takođe, ako pas sanja nešto ružno, naglo buđenje ga može uplašiti i potencijalno dovesti do odbrambene reakcije. Ako pas cvili u snu ili izgleda uplašeno, dovoljno je da ga nežno pomilujete po glavi kako bi se što prijatnije probudio. Proverite da li pas zaista spava ili traži pažnju. Štenci mogu da cvile i ako im je suviše hladno ili toplo. Kao prave bebe možda su samo gladni. Ako ste ikada bili u iskušenju da probudite psa u toku sna, pokušajte da odolite, osim ako smatrate da je potrebno. Zdrav san je neophodan za normalno funkcionisanje i razvoj vašeg ljubimca.

Foto: longwallpapers.blogspot.com/ themost10.com