U Pitsburgu prošlog petka, okupilo se oko 1200 ljudi da odaju počast policijskom psu Roku (Rocco), koji je preminuo nakon što je izboden nožem tokom hapšenja.

rocco txt imageRokova smrt je dotakla mnoge ljude, ne samo u Pitsburgu, već širom Amerike. Ovaj hrabri policijski pas je stradao prošle nedelje, nakon što je izboden dok je pokušavao da savlada begunca. Njegov partner i još dva policajca su ranjena, a pas Roko je sprečio njihovu smrt.

Na početku, Rokov partner, policajac Fil Lerza je tražio zatvorenu sahranu, ali izliv podrške zajednice, ga je naterao da promeni svoj stav i tako je sahrana bila otvorena za javnost.

Roko je sahranjen uz sve policijske počasti. Povorka predvođena uniformisanim policajcima sa belim rukavicama, nosila je Rokovu sliku, urnu sa njegovim ostacima i američku zastavu. Kada su gajde počele da se čuju, prisutni policajci su napravili špalir uz salutiranje. Policajac Lerza je bio u pratnji supruge  dve ćerke.

Mnogi prisutni na sahrani nisu nikada upoznali Roka ni policajca Lerzu, ali su došli da odaju počast ovom psu heroju.

“Roko je svako bio hrabar”, rekao je prolaznik Džeri Hoel, “On definitivno nije bio samo pas”.

Na sahrani oficir policije Džefri Deskon je održao govor “Zahvaljujem Roku, jer je dao priliku svom partneru Filu da preuzme kontrolu nad situacijom. Postojala je velika opasnost zbog koje danas ni Fil ne bi bio ovde, da nije bilo Roka”.

Zavidna karijera.

Fil i Roko su radili zajedno od aprila 2010. godine, kada je ovaj nemački ovčar stigao iz Česke. “On je već bio potpuno obučen pas kada je stigao u našu službu”, rekao je policajac Paga.
U svojoj karijeri Roko je pronašao 18 komada sakrivenog oružja i ekspoziva, a karaterisao ga je lavež visokog tona, po čemu su ga prepoznavali svi iz policijske stanice.

Izvor: Life With Dogs