Pre tri meseca Klara Sandulović je započela  peticiju za oslobađanje nilskih konja iz Beogradskog zoološkog vrta. Kako se navodi na sajtu change.org gde je peticija postavljena, razlozi za ovaj vid prikupljanja potpisa su nehumani uslovi u kojima dva nilska konja žive.


f2

Mali i prljav prostor u kome nilski konji pate od stresa i depresije, a da takvi uslovi verovatno utiču i na njihovo zdravlje. U peticiji koju je do sada potpisalo preko 16.000 ljudi, apeluje se na pomoć ovim životinjama u vidu nalaženja novog mesta za život pre nego što bude kasno. Peticija je adresirana na People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), International Animal Rescue i Animal Planet.

Naša redakcija je dobila odgovor iz Beo zoo-vrta, u kome tvrde da su optužbe neistinite. Navode da se voda kod nilskih konja menja svakog dana, a stručan tim veterinara zajedno sa ostalim zaposlenim u zoo vrtu profesinalno brine o nilskim konjima kao i svim ostalim životinjama u vrtu. Voda, po njihovim rečima, može biti prljava, jer nilski konji svoje fiziološke potrebe vrše u njoj i to uvek kada se ona zameni. Na taj način obeležavaju svoju teritoriju, pa voda ne može biti čista. Iz Beo zoo-vrta kažu da imaju redovnu kontrolu od strane veterinaske inspekcije koja nikada nije imala zamerke na uslove u kojima ove životinje žive. Takođe, iz Vrta dobre nade tvrde da su nilski konji, iako u godinama, veoma zdravi i u dobroj snazi, a da prinova koju su dobili pre par meseci to samo potvrđuje, jer da je zdavstveno stanje loše, nilski konji ne bi mogli da se razmnožavaju. Slažu se da prostor u kome nilski konji borave može da bude veći i nadaju se da će u narednom periodu moći da ga prošire. Sve zavisi od materijalnih sredstava.

Napomena: Redakcija njuške.com ima stav da je divljim životinjama mesto u prirodi, ali ne možemo da zažmurimo na činjenicu da zoološki vrtovi postoje i zbog toga osećamo obavezu da izveštavamo o ovim temama, a sve sa ciljem dobrobiti životinja.

Foto: pinterest.com