Američka kompanija iz Minesote predstavila je novi uređaj „PetChatz“ koji će omogućiti vlasnicima čiji su ljubimci sami kod kuće, da ih gledaju, da im se obrate, pa čak i da ih nagrade poslasticom.

petchatz videofon

Tvorci PetChatza osmislili su ovaj uređaj sa ciljem da reše ili umanje čest problem ostavljanja kućnih ljubimaca kod kuće bez nadzora i društva. Istraživanja su pokazala da svaki četvrti pas pati od depresije, jer ih vlasnici zbog brojnih obaveza predugo ostavljaju same. Kada ostanu sami, neki psi se vrte u krug, drugi laju ili zavijaju, a neki su čak i skloni samopovređivanju. Takođe nedostatak pažnje i usamljenost i kod mačaka može izazvati destruktivno ponašanje i depresiju. Ovaj videofon omogućiće vlasnicima da usamljenim ljubimcima posvete malo potrebne pažnje iako nisu kod kuće.

Prvi videofon za ljubimce poseduje kameru u boji kako bi ljubimci i njihovi vlasnici mogli da gledaju jedni druge dok „razgovaraju“. Osim toga ova naprava vlasnicima nudi i opciju da nagrade svog ljubimca, jer uređaj poseduje i deo u kome se mogu skladištiti poslastice. Da bi ljubimac bio nagrađen potrebno je da vlasnik klikne na tastaturu i uređaj će poslužiti poslasticu.
Ovaj urađeaj takođe nudi opcije fotografisanja i snimaja reakcija kućnih ljubimaca, kao i mogućnost da se ti trenuci podele na društvenim mrežama.

petchatz uređaj

Videofon je potpuno bezbedan za životinje i otporan je na glodanje. Postavlja na zid u visini glave kućnog ljubimca. Posebna medolija pozivaće ljubimca da dođe do ovog uređaja. PetChatz je povezan bežičnim internetom, a korisnici se s njim povezuju putem sajta PetChatz.com na svojim kompjuterima ili koristeći aplikaciju na smartfonu. Pri svakom pozivu kamera se automatski aktivira.

Kompanija iz Minesote najavila je da će Petchatz početi da se prodaje početkom 2014. godine po ceni od 349 dolara.