Drevna rasa psa nastala u Kini pre više vekova. Lavljeg dražanja, kompaktne građe i raskošne guste dlake. Odlučan, samouveren, živahan i hrabar. Ovaj pas, koga su nazivali lavlji pas ili pas sunce bio je izuzetno cenjen pratilac na kineskom dvoru.

01

POREKLO – Ova stara rasa poreklom je iz Kine. Nastala pre nekoliko hiljada godina i smatra se za jednu od najstarijih rasa na svetu. Istorija i poreklo ove rase obojena je brojnim pričama o carskom gotovo božanskom poreklu i legendama. Jedna od legendi koja se često pominje navodi da je mali pas nastao kao plod ljubavi lava i majmunice. Simbol lava i zaštitnik Bude bio je vekovima isključivo vlasništvo carskog dvora. Pažen, negovan i duboko poštovan, smatran za zaštitnika svog gospodara na onom svetu. Na tlo Evrope pekinezeri su stigli krajem 1800. godine nakon poraza i pljačke carske rezidencije od strane Engleza. Jedan od pasa poklonjen je i kraljici Viktoriji. Ubrzo još pasa ove rase stiglo je na tlo Engleske, a prvi put su prikazani na izložbi 1893. godine. Nekoliko godina kasnije usvojen je i prvi standard za pekinezere. A SAD rasa je priznata 1906 godine.

GRAĐA – Pekinezer je mali pas jakih kostiju, ponosnog i samouverenog stava i polaganog hoda kao da mu se nikada ne žuri. Za rasu je karakteristično da ima široka prsa pa spreda izgleda dosta teško, dok mu se trup sužava prema zadnjem delu. Vrat je kratak i debeo. Noge su mu kratke i blago zakrivljene, a šape su velike i ravne, nisu okrugle. Glava je masivna, široka i pljosnata u čeonom delu, čak je i lice je plosnatog izgleda. Njuška je ravna i široka, a nos kratak, širok i crn. Nozdrve su širom otvorene. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute, tamne i sjajne. Uši su nisko postavljene, jako razmaknute, kao i oči. Usne su pljosnate, a jezik i zubi ne smeju biti vidljivi. Jaka donja vilica je obavezna. Rep je visoko usađen, čvrsto nošen, neznatno zavijen preko leđa sa bilo koje strane, duge paperjaste dlake. Visina kod ove rase varira od 15 do 25 cm, težina – od 1,5 do 6 kg.

02

DLAKA – Duga i prava sa obiljem grive koja se produžava preko ramena obrazujući pelerinu ili okovratnik tj volane oko vrata. Podlaka je veoma gusta. Dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je je paperijasta o veoma obilna. Dopuštene su sve boje osim crvenkasto smeđe i bele. 

TEMPERAMENT – Pametan, samouveren i svojeglav. Ovaj mali pas sa stavom uživa da se šepuri i privlači pažnju. Mnogi znaju biti veoma posesivni, a kod nekih pasa zaštitnički instikt nekada može prerasti i u agresivnost. Obzirom da je tvrdoglav i svojeglav, za dresuru treba dosta strpljenja. Oprezan je i neustrašiv, robustan, međutim iako pas za razonodu odličan je pas čuvar. Pekinezeri se uglavnom dobro slažu sa decom, ali treba biti oprezan jer ovi mali i krhki psi mogu biti veoma osetljivi na grubost dece. Pekinezeri mogu biri veoma nezavisni, ali im je uvek potrebana pažnja. Ovi psi su veoma privrženi porodici. Nije mu potrebno puno prostora, a u zatvorenom i nije previše aktivan. Pekinezerima ne treba puno vežbe ali su im potrebne redovne šetnje.

03

NEGA – Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti zadnjem delu gde dlaka brže gubi sjaj. Zubi takođe zahtevaju redovnu negu i čišćenje. Zbog svog kratkog nosa, ne podnosi ekstremne temperature. Uz pažljivu negu i kvalitetna ishranu ovi psi mogu doživeti duboku starost.