Pas i mačka ne moraju uvek biti zakleti neprijatelji. Brojni su primeri koji to i dokazuju. Ukoliko niste ljubitelj samo jedne ili druge životinje ili ako želite da u domu imate i psa i mačku uz malo truda i upornosti postićićete da ove životinje žive u slozi ili bar da nauče da žive zajedno bez stalnih sukoba. Predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se pripremite i bez većih problema prebrodite prvo upoznavanje.

Mnoga istraživanja su pokazala da će se mačka i pas najbolje slagati kad se upoznaju dok su još maldi, jer će se  upoznati sa govorom tela ovog drugog, koji je i najčešće uzrok mnogih sukoba. Osim toga na slaganje ove dve životinje dosta će uticati koji je ljubimac prvi stigao u dom, kao i koja su rase.

pas i macka u stanu1.Ne požurujte prvi susret
Odredite poseban prostor u kojem će novi ljubimac boraviti prvih nekoliko dana po dolasku – deo stana u kojem se neće sresti sa drugom životinjom. Ostavite i psu i mački dovoljno prostora i vremena da upoznaju okolinu i da se naviknu na miris i zvuke na novog „cimera“. Nekada će sami prići jedno drugom. Svako požurivanje novog poznanstava može imati konrta efekat.

pas i macka u stanu 22.Posvetite dovoljno pažnje i psu i mačke
Ne dozvolite da se osećaju zapostavljeno provodite dovoljno vremena u igri sa obe životinje. Posvetite dovoljno pažnje i mački i psu. Ne zanemarujte starog ljubimca kako bi više pažnje mogli posvetiti novom. Neka se osećaju jednako voljenim, kako ne bi došlo do ljubomornih scena.

pas i macka u stanu 33. Obezbedite ljubimcima posebne prostorije u kojima će boraviti
Mačka, bilo da je već duže vaš ljubimac ili da je tek stigla u dom, treba da ima odvojeno mesto za boravak. To mesto ne treba da bude dostupno psu. U tu sobu stavite pesak za mačku, krevet, posude za hranu i vodu, igračke i penjalice. Mačka će se osećati sigurnije prilikom upoznavanja sa psom ukoliko bude znala da ima mesto gde se može sakriti, a koje psu nije dostupno. Psima je potrebno nametnuti autoritet dok je mačkama potrebno obezbediti siguran kutak.

pas i macka u stanu 14.Dobro isplanirajte prvi susret
Psa držite na povocu, jer nikada ne možete biti potpuno sigurni kako će dočekati novog cimera, a mački uvek obezbedite odstupnicu i bezbedno mesto na koje može da pobegne ako oseti strah. Životinje, u početku, nikada ne ostavljajte bez nadzora. Dozvolite im da odmere pogledom jedna drugu (za početak nekada je i to dovoljno), da se onjuše. Pažljivo posmatrajete govor tela i psa i mačke, a ako primetite znake agresivnosti, kao što su režanje, rogušenje i keženje zuba razdvojite ih. Dobro ponašanje, naravno nagradite pohvalama ili poslasticom.

pas i macka u stanu 55. Prvi susret ne treba da traje dugo
Prvi susret ne treba dugo da traje. Dužina susreta zavisiće od ponašanja,dovoljno je da se životinje sretnu, odmere ili onjuše i polako savladaju strah. Zatim organizujte susrete više puta dnevno, uvek uz nadzor. Ukoliko se pas i mačka osećaju ugodno tokom druženja postepeno produžite vreme trajanja susreta.

I kada se životinje bolje upoznaju ipak ih ne ostavljajte same dok ne budete sigurni da su opušteni jedno uz drugo i da neće nastati problemi. Potrudite se da u kući mačka ima bezbedno mesto gde će skočiti ako je pas napadne. Takođe, napravite mesta u kući gde će posebno biti mačka, a posebno pas. Osim toga pas i mačka treba da jedu odvojeno, u odvojenim prostorijama. Mačke nisu zainteresovane za pseću hranu, ali njihova hrana sa više proteina i masti je veoma primamljiva za psa. Pas će uvek hteti da jede mačiju hranu pa zbog mira u kući ma koliko veliko prijateljstvo između psa i mačke bilo, neka posude za hranu budu na bezbenom odstojanju.
Kakav će krajnji ishod ovog poznanstva biti nikada se sa sigurnošću ne može tvrditi. U većini slučjeva ove dve životinje vremenom se naviknu jedno na drugo – ili  postanu prijatelji ili pak nauče da se ignorišu sa poštovanjem.

 

foto: dogshow.com