Pacove kroz istoriju prati zao glas da su najveće štetočine i prenosioci zaraznih bolesti, pa i ne čudi činjenica da mnogo ljudi ne voli ove simpatične glodare. Istina je mnogo drugačija. Pacovi su visoko inteligentne životinje, koji vole društvo, prepoznaju svog vlasnika i vrlo su razigrani što ih čini jednim od najzabavnijih kućnih ljubimaca.

TELESNE KARAKTERISTIKE
Na svetu postoji preko 50 vrtsa pacova, a kao kućni ljubimac, još od 19. veka, najčešće se drži smeđi ili sivi pacov. Poreklom je iz severne Kine, ali danas se može naći gotovo u svim zemljama sveta. Spada u glodare srednje veličine i može da naraste od 23 do 25 cm u telu, ne računajući rep koji može biti još dodatnih 15 cm. Teže između 500-700 gr.  Mužjaci su nešto krupniji i manje aktivni od ženki. Krzno je oštro, sjajno i može biti sive, braon ili u ređem slučaju čisto bele boje. Žive dosta kratko, svega tri godine.

pacov03
SMEŠTAJ
Pacovi su aktivne i radoznale životinje kojima treba dosta prostora. Najpogodniji su srednje visoki ili visoki kavezi na više nivoa, jer vole da se penju i istražuju. Idealan kavez za dve jedinke treba da bude dimenzija minimum 80x50x60 cm. U kavez stavite kućicu u kojoj će pacovi moći da spavaju ili da se sakriju, posudicu sa hranom i vodom kao i igračkice i tunele za zabavu. Kao podlogu za dno kaveza koristite piljevinu ili seno. Držite ih na nekom mirnom mestu, bez buke, promaje ili direktnog sunčevog svetla. Možete ih puštati i van kaveza ali nikada ih ne ostavljajte bez nadzora. Vole da grickaju stvari, pa mogu pregristi i kablove što može biti pogubno. Iako imaju jake zube neće se desiti da ugrizu vlasnika. Kavez i posudice sa hranom i vodom treba redovno održavati i čistiti.

pacov02
ISHRANA
U svim pet prodavnicama lako će te naći specijlnu mešavinu namenjenu baš za ishranu pacova. Gotova hrana bazirana je na namirnicama kao što je pirinač, ječam, pšenica i suncokretove semenke. Njihov jelovnik treba obogatiti voćem i povrćem. Od povrća je dozvoljena zelena salata, tikvice, brokoli, šargarepa, a od voća jabuka, banana, dinja, kajsija…  U manjim količinama, jednom nedeljno možete im dati meso, neslan sir ili jogurt. Pacovima ne smete davati slatkiše i grickalice za ljude, kupus, kelj i citrusno voće. Ako želite da ih nagradite nekom poslasticom koristite bademe ili orahe. Voda mora da bude lako dostupna i sveža.

pacov01
TEMPERAMENT
Pacovi spadaju u osam najinteligentnijih životinja. Lako se dresiraju i vrlo brzo uče trikove. Uz malo strpljenja i kroz igru naučiće da prođu kroz lavirint, da okreću točak, ali i mnogo komplikovanije zadatke. U igru aktivno uključuju i vlasnika,  a nikada ne grizu pa su dobri ljubimci i za porodicu sa manjom decom. Naravno pod uslovom da decu naučite kako da se ophode prema ovim malim glodarima. Reč je o društvenim životinjama pa se preporučuje da ih držite u paru. Mužjaci se odlično slažu, posebno ako su iz istog legla. Ženke imaju teranje na svakih 5 dana i tada su vidljive promene u ponašanju. Kada se naviknu na glas i miris vlasnika rado vole da se nose u rukama i da se češkaju po trbuhu. Nikada nemojte uzimati ljubimca za rep jer to ne vole, već nežno sa obe ruke ispod grudi i zadnjih nogu. Iako pacov kao kućni ljubimac nije mnogo rasporstranjen u našoj zemilji, svako ko je imao prilike da ga drži zna da ove životinje ostavljaju veliki utisak zadovoljstva. U svetu su sve brojniji ljubitelji pacova, a 4. april proglašen je za Svetski dan pacova. Praznik u čast ovom simpatičnom glodaru ima za cilj da se razbiju predrasude i loša reputacija koja prati ove životinje.