Španski grad Hetafe odlučio je da stane na put nesavesnim vlasnicima pasa i uvede patrole građana koje će policiji prijavljivati vlasnike pasa koji ne čiste za svojim ljubimcima.
poo-detectiveU okviru akcije pod nazivom “Pseća prismotra” predviđeno je da glumci prerušeni u Šerloka Holmsa dežuraju na ulicama Hetafea, nadomak Madrida, i agituju za čistiji grad, da bi nakon dve nedelje bile raspoređene patrole koje će policiji prijavljivati vlasnike pasa koji ne čiste za svojim ljubimcima.

„Tokom 15 dana, glumci će deliti brošure na ulicama, a svi će nositi kostime Šerloka Holmsa“, rekla je predstavnica gradske vlasti i dodala da će u isto vreme „detektivi u civilu“ raditi na terenu i otkrivati „beskrupulozne vlasnike“ koji na trotoaru ostavljaju izmet svojih pasa.

Detektivi će biti dužni da obaveste najbližu policijsku patrolu koja će vlasniku odrediti odgavarajuću kaznu navodi se u saopštenju opštine i dodaje da su tu inicijativu pokrenuli meštani tog španskog grada od 175.000 stanovnika.

Prema istraživanju gradskih vlasti, na svakih 100 metara na ulici ima sedam do osam komada psećeg izmeta.

Operacija, nazvana „Pseća prismotra“, inspirisana je sličnom akcijom koja je sprovedena u Kolmenar Viehu, na severu Madrida.

 

U našoj zemlji kao i u ovom španskom gradu ne možemo se pohvaliti sa najčistijim trotoarima. Pogledajte koji sve izgovori postoje i na šta se sve vlasnici pasa pozivaju kada ne skupljaju izmet za svojim ljubimcem.