Ima toliko stvari o kojima treba razmišljati kada u dom stigne novo štene: hranjenje, obuka i građenje pravilne veze sa psom. Nemojte zaboraviti na oralnu higijenu. To što štene ima usta puna sitnih mlečnih zuba koje će uskoro zameniti, ne znači da mu ne treba nikakva nega. Baš kao i kod ljudi, rano razvijanje dobre oralne higijene je veliki korak u očuvanju zdravlja i sprečavanju zubnih bolesti u kasnijem periodu života. Pridržavajte se ovih 5 saveta u prvoj godini života vašeg ljubimca:


1. Naviknite štene da je čišćenje usta i zuba dnevna rutina

IMG_4526

Jedna od prvih stvari koje treba da naučite štene jeste da je potpuno u redu to što mu dirate njušku i stavljate ruku u usta. Tako će te mu pomoći da kasnije toleriše stomatološku prevenciju i negu.

Imajte strpljenja i ne radite ništa na silu. Izaberite vreme kada je pas potpuno opušten. Mazite ga po njušci i polako gurnite prst do zuba masirajući ih. Ako je psu ovo ipak suviše neprijatno, namažite psrt nekom hranom. To može da bude supica, neko meso ili puter od kikirikija. Na ovaj način pas će sam lizati vaš prst i lakše će prihtaviti blizinu ruke. Mora da navikne i ne sme da odgovori agresijom kada mu rukama razdvojite gornju i donju vilicu. Čak i mlečne zube treba čistiti i pratiti njihov rast.

Puppy-teeth2. Pratite napredak i rast zuića

Ako se zubi pravilo razvijaju, već između 8 -12 nedelje primetićete da štene ima tanke, kao iglice oštre zubiće. Ovo su mlečni zubi koji će uskoro početi da ispadaju, ostavljajući prostor za nove jače zube. Veličina zuba i vreme rasta novih varira od rase do rase, ali većini pasa svih 42 zuba potpuno izbiju sa 7 do 8 meseci starosti.

U ovom periodu je važno posetiti veterinara i eventualno snimiti vilicu, jer će se na rengenskom snimku videti da li zubi rastu pravilno. Male rase kao što su pekinezeri i čivave češće imaju problema sa zubima koji mogu izrasti ukrivo što otežava psu da se hrani. Nekada se desava da mlečni zubi ne ispadnu na vreme i tada je neophodna intervencija veterinara kako bi se oslobodilo mesta za nove zube. Imajte na umu da je rast novih zuba neprijatan i bolan za psa, pa očekujte da će početi da grize sve našta naiđe.


3. Naučite ga šta sme da grize

dental-dog-treats-324x205

Štenci ne bi bili štenci ako ne bi pokušali da sve stave u usta i isprobaju ukus. Ova razonoda pruža im izvesno olakšanje od izvijanja zuba i propratnog bola, ali zadovoljava i njihovu radoznalost.

Na vama je da ga usmerite. Da bi ste sačuvali nameštaj, garderobu i papuče po stanu, ali i izbegli da pas polomi ili ošteti zub, obezbedite mu nekoliko gumenih igračkica za žvakanje. Igrečke ne smeju da budu isuviše tvrde, a možete ih i sami napraviti u vidu kanapa ili vezanih starih čarapa. Pas će ipak najviše uživati u jestivim glodalicama koje su napravljene tako da čiste zube.

iStock_000010278685XSmall4. Pravilna ishrana – dobri zubi

Štenci brzo rastu i treba im visoko kvalitetna hrana za pravilan razvoj kostiju i zuba. Pored kvaliteta treba razmišljati i o obliku hrane. Suve granule su dobar izbor jer se ne lepe za zube, dok se vlažna hrana iz konzerve više zadržava na zubima. Ako vaš mezimac voli mekšu hranu, nemojte mu je uskraćivati. Rešenje je da pomešate granule sa hranom iz konzerve. Posle obroka dajte mu jestive glodalice koje čiste zube. Birajte glodalice koje su proverene i odobrene od strane Veterinarskog zdravstvenog saveta, jer na tržištu ima dosta prizvoda koji više štete nego što koriste ljubimcu.

brushing-dog-teeth-resized-6005. Naviknite psa na pranje zuba četkicom

Redovno pranje zuba četkicom je neophodno svaki dan ili bar nekoliko puta nedeljno. U suprotnom će beli i sjani zubi psa uskoro postati prekriveni braon kamencem koji kod većine odraslih pasa dovodi do upale desni i paradentoze.
Počnite veoma jednostavno, pokazujući psu četkicu. Neka je onjuši i oliže. Prvi put je dovoljno da psu pokušate da očistite samo prednje zube bez razmišljanja o rezultatima čišćenja. Za početak je dovoljno da to iskustvo bude pozitivno. Pasta za zube prilagođena psima ima primamljiv miris pa može da pomogne, ali dovoljna je i samo voda. Idealno bi bilo da pas pranje zuba poveže sa večernjom igrom i da to postane dnevna rutina.

Koristite prvu godnu života vašeg štenca da uspostavi dobre navike koje će trajati tokom celog života. Oralna higijena i stomatološka zaštita su samo jedna od njih.

Izvor: Animal Planet