30Više od 1000 pasa svih rasa predstavilo se juče na 53. Međunarodnoj izložbi održanoj na Beogradskom sajmu. Pse su ocenjivale brojne eminentne sudije iz zemlje i inostranstva u više različitih kategorija, a najlepši pas najveće kinološke manifestacije u našoj zemlji je srednjeazijski ovčar vlasnika Aleksandra Bate Markovića iz Kraljeva.

Tradicionalna Međunarodna izložba pasa svih rasa CACIB u organizaciji Kinološkog saveza Republike Srbije održana je juče. Psi svih rasa, iz zemlje i inostranstva šetali su ringovima Beogradskog sajma i nadmetali se za titule najboljih u svojim kategorijama. Tokom izložbe birani su najbolji psi za bebi razred, razred najmlađih, zatim mladih, intermedia, zreli, radni psi, šampioni koji su  već osvajali titule , najbolji parovi po dva psa različitog pola i odgaivačka grupa…Osim toga bila je organizovana izložba i za veterane, pse starije od osam godina koji završavaju svoju kinološku sezonu.

-Na 53. Međunarodnoj izložbi pasa učešće je uzelo više od 100 rasa. Ocenjivanje je vršilo 20 eminentnih sudija iz zemlje i inostranstva u 20 ringova. Psi su se nadmetali u više različitih kategorija, a kao i prethodne godine jedan ring je bio ustupljen organizaciji ORCA gde je organizovan izbor za najlepšeg psa mešanca – izjavila je vođa izložbe Ana Bijelović koja je dodala da se ovom manifestacijom ujedno završava kinološka sezona u Srbiji.
U okviru izložbe posetioci su imali priliku da pogledaju i agiliti prezentaciju tokom koje su psi i njihovi vodiči vešto savladavali brojne prepreke u ringu.
Na programu Međunarodne izložbe pasa bio je i izbor za najboljeg mladog vodiča, junior handling. Prvo mesto za najboljeg vodiča osvojila je Oršoja Nađ iz Mađarske.

-Prvi put učestvujem sam na izložbi u Beogradu, i naravno prezadovoljna sam plasmanom. Dve godine sam vodič i hendler i učestvovala sam na monogim izložbama, a iz Beograda nosim mnoge pozitivne utiske“ – izjavila je Oršoja, dodajući da će verovatno učestvovati i na sledećoj prolećnoj izložbi.

24Brojni posetioci sa nestrpljenjem čekali su „Best in show“, izbor za najlepšeg psa izložbe u okviru koga se takmiče prvaci rasa. U kategoriji „Baby BIS“ prvo mesto osvojio je samojed vlasnice Slađane Necić, iz odgajivačnice Aklaro iz Beograda. Najbolji iz razreda mladih „Junior BIS“ bio je dalmatinac Nenada Devića iz Niša. Za najlepšeg psa najveće kinološke manifestacije u našoj zemlji je izabran srednjeazijski ovčar Avatar Cakanmontenegro, vlasnika Aleksandra Bate Markovića iz Kraljeva.

-Veoma mi je drago što smo dobili ovo veliko priznanje – izjavio vlasnik pobedničkog psa, Aleksandar Bata Mirković, koji je dodao da se ovaj pas star dve ipo godine već dugo takmiči, da ima brojne šampionske titule i da je od prvih takmičenja veoma primećen.

Drugo mesto „Best in show“ pripalo je aljaskom malamutu koji je na izložbu stigao iz Rumunije, a treće mesto osvojila je crna srednja pudla.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografije: Dušan Ćurguz