Tradicija maskote kao sastavnog dela i simbola velikih sportskih takmičenja počela je Svetskim prvenstvom u fudbalu 1966. godine u Engleskoj. Skoro pola veka kasnije ideja maskote kao simbola i tradicionalnih vrednosti države domaćina koja nosi i važnu poruku se nastavlja. Maskota ovogodišnjeg Svetskog prventva u fudbalu u Brazilu je armadilo nazvan„Flueco“, životinja kojoj preti istrebljenje. Pogledajte koje su sve maskote obeležile velike sportske manifestacije tokom godina:
Villi maskota EP u Engleskoj 1966Prvu maskotu na velikom sportskom takmičenju predstavili su Englezi koji su 1966. godine bili domaćini Svetskog prevnstva u fudbalu. Za ovu priliku Englezi su inspiraciju pronašli u lavu koga su nazvali Vili, tipičanom simbolu Ujedinjenog Kraljevstva, koji je imao majicu sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva i natpisom „World cup“. Za mnoge, Vili je još uvek najbolja maskota ikada koji je postavio je standarde za sve svoje naslednike.
srajker 1994Tokom godina zemlje domaćini prvenstva birali su maskote i van životinjskog carstava tako je na primer Španija imala pomorandžu „Naranhito“, Meksiko ljutu papričicu „Pike“. Međutim američka javnost u izboru za maskotu Mundijala 1994. godine ipak se odlučila za psa u dresu nacionalne reprezentacije. Maskotu nazvanu Strajker je napravila filmska kompanija “Vorner Braders”. Bilo je to drugi put da je životinjski lik bio iskorišćen kao inspiracija.
francuskaPovratak nacionalnim simbolima desio se u Francuskoj 1998. godine, gde je domaćina predstavljao tradicionalni galski petao, u dresu nacionalne reprezentacije. Futiks je postao jedan od najraznobojnijih maskota u istoriji, što je sigurno pomoglo „petlovima“ da osvoje svoju prvu i jedinu titulu prvaka sveta.
goleo nemackaNemačka je 2006. po drugi put bila domaćin Mundijala, a za svoju maskotu je izabrala lava Golea kome društvo pravi neverovatno pričljiva lopta „Pile“. Goleo je idejno delo „Džim Henson“ kompanije, koja je producent „Mapet Šoua“ i „Ulice Sezam“, poznatih dečijih programa sa lutkama. Ova maskota podelila je mišljenje javnosti. Jedni je smatraju jednom od najpopularnijih maskota na poslednjih pet Svetskih prvenstava, dok je druga strana koja je čini se bila dosta glasnija imala prilično dugu listu kritika: počevši od toga što se  lav po drugi put koristi kao maskota, što mu nedostaju pantalone, a mnogi nisu bili zadovoljni ni izgledom maskote.

Juzna afrikaŠampionat sveta u Južnoj Africi 2010. dodine doneo nam je Zakumija – leoparda koji simbolizuje ovu državu i koji je obojen u dve dominantne boje na njihovoj zastavi. Zakumi je dobio ime od skraćenice ZA, što na holandskom jeziku je skraćenica za Južnu Afriku i kumi, što predstavlja broj deset na nekoliko afričkih jezika. On je imao i svoj moto koji glasi “Zakumijeva igra je fer plej”.

fuleco brazilMaskota predstojećeg Svetskog prvenstva u Brazilu biće Fuleko. Fuleko predstavlja armadilja, ugroženu vrstu životinja koje uglavnom nastanjuju ovu državu i jedan su od njenih zaštitnih znakova. Ime Fuleko je kovanica reči fudbal i ekologija, kako bi se u ljudima povećala svest o zaštiti životne sredine, jer se u Brazilu prašume Amazona svakodnevno krče, a na ovaj način je pokušano skretanje pažnje čitave svestske javnosti.

Vesele maskote takođe su prihvaćene i na Olimpijskim igrama, a prva zvanična maskota bila je Golubica mira predstavljena 1968. godine na Letnjim OI u Meksiku. Četiri godine kasnije Jazavičar, popularna rasa u Bavarskoj, bio je maskota igara u Minhenu 1972. godine. Medved Miša bio je simbol OI održanih u Moskvi 1980. godine. Orao Sem,dizajniran u Diznijevom studiju i nacionalni simbol SAD, bio je maskota OI 1984. u Los Anđelesu. Čak tri maskote bile su predstavljene na OI 2000. u Sidneju, to su bile životinje ,nacionalni simboli Australije: ptica kukubara, kljunar i kljunati jež. Među ovim maskotama ne možemo da ne pomenemo i legendarnog Vučka maskotu XIV ZOI, održanih 1984. godine u Sarajevu.

This slideshow requires JavaScript.