Mačka veoma egzotičnog izgleda. Krupne građe sa prirodno tačkastim krznom najviše izgleda kao pripitomljana divlja mačka. Međutim, u pitanju je relativno nova rasa koja je nastala sasvim slučajno ukrštanjem sijamske i abesinska mačke šezdesedih godina prošlog vega. Rasa je nazvana ocitat jer svojim izgledom podseća na divlju mačku ocelot koja naseljava Srednju i Južnu Ameriku.

ocicat mačka

POREKLO – Prava ocicat mačka nastala je slučajno šezdesetih godina prošlog kada je Virdžinia Deli iz Čikaga ukrstila abesinsku i sijamsku mačku. Uprkos njenom prvobitnom planu da dobije leglo abesinskih mačića sa neobičnim uzorkom sijamske u leglu je otkrila tačkastu mačku. Ova neobična mačka kasnije je ukrštana i sa Američkom kratkodlakom što je doprinelo snažnijem i krupnijem izgledu ove mačke. Ocicat rasa je već 1966. godine registrovana od CFA. Prvi put se pojavila na izložbi 1987 godine. U Evropi je predstavljena osamdesedih godina prošlog veka, a tek 1992. godine je FIFa priznaje kao novu rasu.

 

ocicat gradja

TELESNE KARAKTERISTIKE – Krupna i prilično velika mačka. Atletski građena, čvrstog, skladnog i snažnog tela. Glava je klinastog oblika sa blagim zakrivljenjem koje se proteže od njuške do obraza i jednim vidljivim usponom od početka nosa prema obrvama. Njuška je široka i četverougaonog je oblika. Oči su krupne bademastog oblika, blago ukošene prema ušima i široko razmaknute. Dozvoljene su sve boje osim plave. Uši srednje veličine smeštene su tako da čine gornji spoljnji ugao glave. Čuperci su poželjni i ako postoje onda rastu vertikalno na vrhu uha. Noge su srednje dužine, mišićave i snažne u skladu sa telom. Rep je dugačak u odnosu na telo i sužava se prema vrhu koji je tamne oboje.

Ocicat boje

KRZNO sa tamnim tačkama kao otisak prsta, na svetloj podlozi je je kratko, glatko i svilenkasto i veoma sjajno. Pripijeno uz telo i ne sme biti dugo i vunato. Tačkasti uzorak krzna koji ovoj mački daje divlji izgled najupečatljivija je karakteristika ove rase. Priznato je 12 boje su: žuto-smeđa, plava, čokoladna, cimet, lila, svetlo smeđa i sve te boje u kombinaciji sa srebrenom. Boja krzna mora biti jasna, a dobar kontrast je posebno važan. Svetlijih nijansi na na licu, oko očiju, bradi i donjoj vilici. Krzno je najtamnije obojeno na vrhu repa, na osnovu koga se i određuje boja.

 

ocicat narav

TEMEPRAMENT – Uprkos svom „divljem“ izgledu ova rasa je nežna, razigrana, radoznala i društvena. Veoma privržena i odana svom vlasniku. Ne spada u mačke koje vole da sede dugo u krilu, ali ako joj se pruži prilika, rado će se popeti na ramena ili vrat i tako se „provozati“ po kući ili vrtu. Vrlo je pričljiva i prijateljski raspoložena i prema gostima. Ocicat mačka je veoma inteligentna i može se lako naučiti da koristi povodac, da donosi i hvta stvari i da reaguju na glasovne komande, kao i da se odaziva na ime. Veoma je aktivna i treba joj dosta prostora i mnogo igračaka. Brzo i lako se prilagođava u svim sredinama. Dobro se slaže i sa drugim životinjama.

ZDRAVLJE I NEGA – Ocicat je otporna, zdrava i dugovečna rasa mačke. Najčešče mogu imati problema sa gingivitisom, pa se preporučuje redovno pranje zuba i pregledi kod veterinara. Krzno se lako održava redovnim četkanjem. Prosečan životni vek ove rase je najmanje od 15 do 18 godina.

foto: pictures-of-cats.org, marthastewart.com, cattime.com,dogandcat1.blogspot.com