Mačka se bez većih problema prilagođava na život u stanu. Osim pažnje i brige za njeno zdravlje takođe je potrebno obezbediti joj prijatan i udoban životni prostor, mada su ove ljubimice najsrećnije kada ceo stan mogu smatrati svojom teritorijom.

Poznato je da mačka ima veoma izraženu individualnost i upornost kojom jasno daje do znanja šta i kada želi, ali ipak je dobro je razmišljati nekoliko koraka unapred i obezbediti ljubimici zanimljiv i sadržajan prostor u kući. Pogledajte koje su to male izmene koje možete brzo i jednostavno uraditi u stanu, a koje će Vašoj mezimici učiniti boravak prijatnijim i interesantnijim.

macka igracke

1. Igračke – Mačka će uvek naći neki način da se zabavlja tokom dana. Kako se ne bi odlučila za neki komad nameštaja uvek je dobro obezbediti joj zanimljiv izbor igračaka od raznih loptica i krpenih lutkica koje će “loviti” po stanu, do onih u koje može da se zavuče i sakrije (nekeda je dovoljna i jedne kutija da se mačka ludo zabavlja satima). Osim toga igračke možete postaviti na razna mesta u stanu, jer će vašu mezimicu potraga za njima dodatno zabaviti.

penjalica za macke

2. Sprečite loše navike : oštrenje noktiju, skakanje i penjanje na opasna mesta – odredite jedno mesto gde mačka može oštriti nokte, žrtvujte jedan komad nameštaja ili joj nabavite grebalicu. Penjanje na neverovatna i često nebezbedna mesta u stanu dobro je zameniti adekvatnim penjalicama dizajniranim za ove ljubimce koja često imaju i razne kućice gde se mačke mogu “skrivati”, a i obložene su posebnim materijalaima tako da mačke na njima mogu oštriti i nokte.

macka posmatra kroz prozor

3. Obezbedite joj mesto sa pogledom – Mačke su po prirodi veoma radoznale i sigurno će neko vreme provesti gledajući svet kroz prozor. Bitno je obezbediti joj sigurno mesto bez promaje i ukoliko je potrebno sa sigurnosnim rešetkama kroz koje neće moći da se provuče.

macka biljke u kuci

4. Uklonite opasne biljke iz stana – Mnoge mačke često znaju da nađu zabavu i u kopanju po saksijama u kući, a neretko i prezalogaje koji list biljke koju “okopavaju”. Većina sobnih ukrasnih biljaka u saksijama i vazama su otrovne za mačke. Raspitajte koje su to biljke i uklonite ih iz stana ili ih držite na mestu koje nije dostupno mački. Kao zamenu za taj hobi ponudite mački saksiju sa travom koju ste posejali i koja je bezbedna.

5. Pažnja – Iako veoma samostalne, mnoge mačke žude za pažnjom vlasnika. Naravno najbolji način da mačka zaista uživa u kući je da joj se posveti vreme. Odvojite svaki dan malo vremena za maženje i igru sa vašom ljubimicom.

foto:kimballstock.com, petsmart.com, cat-lovers-gifts-guide.com, theverybesttop10.com