Nova rasa mačke koja više podseća na stvornje iz mitova nego na ljubimca ovih dana privlači veliku pažnju javnosti. Rasa nazvana Lykoi, od grčke reči Lukos znači vuk,  zaista liči na minijaturnog vukodlaka.
lykoi mačkaRasa Lykoi ima pepeljasto sivo krzno i krupne oči zlatne boje. Jedna od najupečatljivijih karakteristika ove rase je odsustvo dlake oko očiju, nosa, ušiju i usta. Nastala je mutacijom domaće kratkodlake mačke u Tenesiju. Na razvoju ove rase radili su  veterinari Johnny i Brittny Gobble. Prvo leglo mačića ovih karakteristika dobijeno je u julu 2010. godine, ali tek je nedavno počelo interesovanje za ovu rasu kada su fotografije, ove u najmanju ruku neobične mačke, dospele na internet.

Ove mačke spadaju u male rase, a dostižu težinu najviše oko 3 kilograma. Za ovu mačku, koja izgleda kao da više pripada sceni u horor filmu, kažu da ima narav lovačkog psa. Enargične su, razigrane i beskarajno radoznale. Nepoverljive su prema strancima, a uprkos jezivom „eksterijeru“ veoma su umiljate, mazne i privržene.

Rasa još uvek nije zvanično priznata. Trenutno se radi na dobijanju standarda i statusa eksperimentalne rase od starne  međunarodne asocijacije  „TICA“.

Više detalja o ovoj rasi možete pronaći i na fejsbuk strani: LykoiCat

izvor i foto: lykoicat.com