Jedna od najvećih rasa među mačkama poreklom je sa severa Evrope. Raskošnog krzna i robusne građe, ova skandinavska rasa opisana je u mnogim mitovima i bajkama, a veruje se da je bila i redovan putnik na vikinškim brodovima. Danas je ova stara, ali retka rasa nacionalna mačka Norveške.

norveska sumska macka

POREKLO – Norveška šumska mačka koju u zemlji porekla zovu Skogkatt je stara rasa o čijem poreklu i nastanku postoje brojne pretpostavke i teorije. Prema jednoj ova rasa je potomak kratkodlakih mačaka koje su iz Engleske u Norvešku stigle vikinškim brodovima u 9. veku. Neki izvori navode da su Vikinzi tokom brojnih putovanja i ratnih pohoda često držali ove mačke na brodu kako bi rešili problem glodara. Kasnije je zbog svojih izvanrednih lovačkih sposobnosti i na mnogim seoskim imanjima bila prva linija odbrane od mnogih štetočina. Takođe postoji jedna teorija koja govori da je mačka izvorno norveška, i da joj je daleki predak ris, a u prilog tome navode se fizičke sličnosti sa norveškim risom, kao i način lovljenja ribe koji je identičan za ove dve vrste. I pored brojnih pretpostavki danas jedino što se sa sigurnošću može potvrditi je da se radi o prirodnoj rasi mačke, koja nije nastala kao rezultat planskog uzgoja, već viševekovne evolucije i prirodne selekcije. Iako postoji već vekovima, ova rasa prvi put je bila predstavljene tek 1938. godine na izložbi u Oslu. Priznavanje ove rase kao i opstanak vrste bio je veoma ugrožen tokom Drugog Svetskog rata. Plansko gajenje mačke počelo je tek 1970, a rasa je zvanično priznata osamdesetih godina. Inače kralj Olaf V proglasio je ovu rasu službenom mačkom Norveške 1991. godine.

norvesk macka gradja

TELESNE KARAKTERISTIKE – Kako bi se prilagodila hladnoj skandinavskoj klimi ova mačka razvila je karakteristične fizičke osobine impozantnu veličinu, dvoslojno vodootporno vunasto krzno. Ova snažna i veoma izdržljiva rasa ima dugo jako i mišićavo telo. Noge su duge i snažne, zadnje noge su duže od prednjih, pa je zadnji deo tela blago uzdignut. Šape su velike i okrugle sa gustim pramenovima dlaka između prstiju. Rep kod ovih mačaka je dugačak, gusto obrastao dlakom, visoko uzdignut i sužen pri vrhu. Glava je trouglastog oblika i simetrična. Čelo je blago zaobljeno, a brada snažna. Nos je ravan i ne sme imati pregib. Uši su velike, široke u osnovi i sužavaju se pri vrhu. Bogato su obrasle dlakom sa velikim čupercima na vrhu. Oči su su velike, ovalnog oblika, dobro otvorene, lagano položene koso. Oči ove mačke mogu biti svih boja.
KRZNO– Veoma upečatljiva karakteristika norveške šumske mačke je njeno bogato gusto i sjajno dvoslojno krzno. Poddlaka je vunasta, a sjajna dlaka otporna je na vlagu i vodu. Dužina dlake nije svuda ista, na ramenima kraća,  postepeno se produžava prema leđima i bokovima, a najduža je na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata, gde obrazuje bogat okovratnik. Dozvoljene su sve boje osim čokoladne, lila, cimetaste. Takođe može biti i različitih dezena u kombinaciji sa belom. Dužina i gustina dlake menjaju se u zavisnosti od godišnjeg doba, pa je krzno leti kraće i bez okovratnika.

TEMPERAMENT– Norveška šumska mačka je veoma radoznala, druželjubiva i inteligentna. Blage naravi, izuzetno je privržena vlasniku i strpljiva sa decom. Nije previše zahtevna, ali uživa u u pažnji, međutim treba joj dati i dovoljno prostora i slobode kako bi razvija svoje sposobnosti. Ova energična i spertna mačka uživa da skače, trči, a i veoma je nadarena za penjanje na najneverovatnija mesta. Osim toga rado će učestvovati u brojnim igrama. Voli da istražuje svoju okolinu. Izvrstan je lovac, a dobro vlada i ribolovačkim veštinama. Prilično je brbljiva, a kao i mejn kun, ima prijatan i blag glas koji je u potpunoj suprotnosti s njenim robusnim izgledom. Ovo mačka se brzo prilagođava svakoj situaciji. Druželjubiva je u odnosu na druge životinje i veoma umiljata.

NEGA I ZDRAVLJE – Krzno ove mačke lako se održava uz redovno češljanje, jednom do dva puta nedeljno. Posebna pažnja i češće četkanje preporučuje se u periodu linjanja. Ova rasa je zdrava i veoma otporna, međutim može se desiti da imaju problem sa bubrezima. Životni vek joj je od 9 do 15 godina, ali uz dobru brigu i život bez stresa, i duže.

RAZLIKA IZMEĐU MEJN KUNA I NORVEŠKE MAČKE
Ove dve rase razlikuju se po veličini i obliku glave. Mejn kun je veći i krupniji od norveške šumske mačke i ima drugačiju teksturu dlake. Glava norveške šumske mačke je trouglasta, sa ravnim profilom, a oči su joj ovalnog oblika i iskošene, dok je kod mejn kuna glava kvadratnog oblika, sa krupnim, okruglim očima.

foto: norskskogkatt.no, zarsoft.info, vetstreet.com, drogocats.co.uk, cats-pictures.org