Pogledajte listu sedam najnaboranijih rasa pasa. Melanholični ili šarmantni,  zastrašujući ili neodoljovi prosudite sami. 


1. Francuski buldog

francuski buldog

Francuski buldog, sa karakterističnim ušima kao kod slepog miša i zavijenim repom, bio je ljubimac mnogih velikih istorijskih ličnosti: od kralja Edvarda VII pa do francuske književnice Kolet. Ovo je mali mišićav pas, kompaktne građe sa glatkom dlakom mesto na listi najnaboranijih pasa dobio je zbog veoma jake, široke i naborane glave. Francuski buldog je veoma privržen, odan, ne previše zahtevan ljubimac.


2. Šar pej

sar pejNeobična rasa psa poznata po veoma naboranoj koži. U prošlosti korišćen kao lovni pas i pas čuvar. Nekada je bio  veoma retka rasa, a danas je veoma poznat i često viđen kućni ljubimac. Šar pej čije ime znači „tvrda dlaka boje peska“ kompaktne je i čvrste građe, zbijene  i naborane kože svuda po telu u stadijumu šteneta, dok kod zrelog psa jasni nabori postoje oko čela i grebena. Pošto je koža najviše razvijena na glavi stvarajući velike brazde  oči ovog psa uopšte ne dolaze do izražaja, malene su i sakrivene u naborima. Ovaj pas važi za uravnoteženog, mirnog i veoma umiljatog ljubimca privrženog porodici.


3. Napuljski mastif

napuljski mastifVeoma stara italijanska rasa psa nekada korišćen u ratovima i za borbe u areni. Danas je napuljski mastif poznat kao odličan čuvar i službeni pas. Napuljski mastif je izuzetno snažan, jakih kostiju i pun snage, pomalo zastrašujuće pojave. Veličanstvenom izgledu ovog robustnog psa, koji takođe spada i u najveće i najteže rase, dobrinosi opuštena koža i nabori koji prekrivaju telo. Koža bogata naborima  posebno je izražena na glavi od spoljašnjeg očnog ugla ka uglu usana i na vratu koji se završava dvostrukim podvaljkom.


4. Mops

mopsŠarmantni mali pas koji podseća na minijaturnog mastifa veoma je stara rasa. Od 16. veka postaje modni pas evropskih dvorova, a vrhunac popularnosti doživeo je u viktorijansko doba. Imali su ga princ Vilijam II i Napoleonova žena Džozefina. Danas je veoma popularan i omiljen kućni ljubimac. Veoma proporcionalno građen, mops ima veliku, masivnu i okruglu glavu sa kratkom i četvrtastom pljosnatom njuškom. Dugačke i duboke bore koje su mu urezane na licu, daju mu posebno upečatljiv i umiljat izgled. Njegove crne bademaste oči i mazan pogled razoružavaju.


5. Pas svetog Huberta

Pas svetog Huberta bloodhoundPas karakterističnog “tužnog” izraza koga još zovu i tragač po krvi (bloodhound) pripada jednoj od najstarijih vrsta lovačkih pasa. Izuzetno istančan njuh čini ga najboljim tragačem među lovačkim psima. Pas svetog Huberta je masivan i snažan, ističe sporim i impozantnim korakom. Glava, veoma karakteristična za ovu rasu, je uska u poređenju sa dužinom i dugačka u odnosu na telo, a dugačke uši i  opuštena koža koja visi praveći brojne nabore i falate  daje ovom psu melanholičan i zamišljen izgled.


6. Bordoška doga

bordoska dogaJedna od najstarijih francuskih rasa. Impozantne veličine i građe nekada je bio korišćen kao pas za borbu. Danas važi za izuzetno odanog ljubimca koji je privržen vlasniku ili porodici. Takođe ova rasa svrstana je u prvu klasu čuvara i pasa za odbranu. Pas izrazito jake i mišićave građe, moćne i snažne pojave. Ima veliku i dosta kratku glavu obeloženu i prekrivenu borama. Simetrični nabori pružaju se sa obe strane veoma izražene čeone brazde. Ovi duboki i zavijeni nabori su pokretni bez obzira da li je pas razdražen ili ne.


7. Engleski buldog

engleski buldogSimbol engleske nacije i junak mnogih crtanih filmova buldog je danas poznat kao miroljubiv i dobroćudan kućni pas. U prošlosti je gajen za borbe sa bikovima.Snažan mišićav pas zdepastog tela, širokih ramena, čvrstih jakih nogu i upečaljivo velike glave istovremeno izgleda i kao veoma ljut i kao plišana igračka. Glava je prekrivena sa veoma monogo kože koja formira nabore i brazde.

 izvor i fotografije: vetstreet.com