Prepoznatljive po svojoj ćubi, tačnije kukmi i narandžastim „obrazima“, nimfe su veoma zabavni i društveni papagaji. Majstori su imitacije najrazličitijih melodija i zvukova. Nazivaju ih malim kućnim klovnovima, ali i pernatim macama jer uživaju da se maze.

nimfaPoreklom su iz Australije, postojbine mnogih vrsta papagaja. Žive u jatima i u potrazi za hranom i vodom, sele se po celoj srednjoj Australiji. Zbog ćube koju ovaj papagaj ima, neki ga svrstavaju u najmanjeg kakadua, jer su kakadui jedini ćubasti papgaji, dok su drugi protiv bilo kakve sličnosti, izuzev vizuelne, sa
ovim rodom papagaja.


KARAKTERISTIKE

Nimfa je prepoznatljiva po uspravnoj kukmi tj. ćubi koja pokazuje kakvog je jedinka raspoloženja. Kukma je uspravna kada je nimfa uplašena ili uzbuđena, lagano nakrivljena kada je opuštena, a spuštena je kada je papagaj agresivan ili kada se osjeća ugroženim. Takođe je spuštena ali viri prema van kada nimfa pokušava izgledati primamljivo.
BOJA
Osnovna i jedina boja ovih papagaja u prirodi je tamno siva sa nešto svetlijim grudima i belim perima po obodu krila, žuto-sivom ćubom i crvenim obrazima.nimfe muzijak i zenka Kod mužijaka je glava uglavnom žute boje, a obrazi su žarko naradžaste bolje. Ženke uglavnom imaju svetlije boje od mužjaka, kod njih dominira  više sivkasta boja glave, a obrazi su im bledo-crveni upravo zbog tamnije boje perja na glavi.Unutrašnji deo repa i podrepak, kod muške nimfe je crne boje, a mala letna pera su bela, dok je kod ženki rep prošaran beličastim tačkicama. Razlike u polovima postaju uočljive između sedmog i desetog meseca, odnosno nakon prvog mitarenja. Međutim, ova pravila ne važe za nimfe koje su danas u mogu naći u raznim bojama i najansama. Sve ostale nimfe koje viđamo i možemo kupiti po pet shopovima su mutacije, tako da su genetskim putem dobijene boje: zlatno žuta, bela, boje bele kafe, šareno sivo žute, harlekin sa belim krilima itd.

KAVEZ
Kavez za nimfe mora biti prostran, a najbolji su oni jednostavnog pravougaonog oblika i prikladne visine. Dimenzije koje se preporučuju za jednu pticu su 50x30x50. Okrugli kavezi nisu pogodni jer u njima nimfe brzo slome svoj dugi rep ili se on raščupa, što im smeta. Sve vrste igračaka rado prihvataju, a najomiljenije su im zvonce i ogledalo. Kavez treba svakodnevno čistiti od izmeta i trulog voća i povrća, a jednom mesečno kompletan kavez oprati u vrućoj vodi.

ishrana nimfeHRANA
Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe. Uživaju da jedu i sveže voće i povreće, ali i poslastice namenjene papagajima. Veoma je važno da u kavezu ima i sipinu kost za trošenje kljuna. Naravno, sveža i čista vodu na dostupnom mestu je obavezna. Vodu treba menjati svaki dan, a u letnjem periodima i češće. Kao i većina papagaja i nimfe vole da se kupaju i mogu se kupati nekoliko puta nedeljno u zavisnosti od godišnjeg doba. Zimi ređe i obavezno u toploj prostoriji. Za kupanje se može koristiti kadica, posuda ili tanjirić. Voda mora da bude sobne temperature u letnjim mesecima ili mlaka zimi, da se ptica ne bi prehladila.

nimfa mazaTEMPERAMENT
Kao kućni ljubimci nimfe se relativno lako pripitome. U početku im je potrebno malo vremena de se priviknu na novo okruženje i steknu poverenje. Uz malo strpljenja ovi papagaju koji vole društvo postaju prava zabava. Nimfe često zovu „pernatim mačkama” jer obožavaju da se maze. Ženke se obično brže i bolje pripitome, a mužjaci nekad znaju da budu svojeglavi i zahtevni. Takođe vrlo brzo mogu da nauče da imitiraju zvuke, melodije, zvižduke itd. Uz malo strpljenja i truda mogu da se istreniraju i nauče da oponašaju nekoliko reči, ali to svakako zavisi i od vlasnika nimfa mazaa i od same ptice. Nimfe uživaju da slobodno lete po stanu. Vole da istražuju i kada se naviknu na prostor, neretko se dešava da dolete na sto, rame ili glavu, ali i u tanjir i u salatu kada negledate. Sama će se vratiti u kavez kada se umori i ogladni. Kako papagaji ne mogu da vide staklo poželjno je navući zavese na prozorima da se ne povrede. Uz pravilnu negu, održavanje i ishranu ovi papagaji mogu živeti 15 do 20 godina, a nekad i duže.