Izložbe, festivali, okupljanja i manifestacije namenjene ljubimcima i ljubiteljima životinja iz godine u godinu postaju sve brojnije i originalnije. Predstavljamo vam tri neobične manifestacije koje svake godine privuku brojne posetioce, ali i pažnju svetskih medija.

Surf City Surf Dog, Kalifornija

surf-dog

Surf takmičenje za pse pod nazivom „Surf City Surf Dog“ svake godine se održava na plaži Hantington u Kaliforniji. Ljubitelji ovog sporta i njihovi ljubimci već petu godinu za redom sastaju se na ovoj poznatoj surferskoj plaži. Na manifestaciji održanoj karajem septembra ućešće je uzelo više od 50 pasa svih rasa i veličina koji su se predstavili u različitim takmičarskim kategorijama.Psi su svoje surfersko umeće pokazali u raznim trkama.Pojedini ljubimci talase su savladali zajedno sa svojim vlasnicima, oni malo hrabriji nadmetali su se u tri kategorije prema težini, a već pet godina veliko interesovanje privalači i tandem trka dva psa. Svaku vožnju na talasima ispratila je i kamera na surf dasci.
Ovaj neobičan sport za ljubimce nije novina u Americi. Prvi zabeleženi događaj ovog tipa održao se još 1920. godine na Havajima i u Kaliforniji. Danas u SAD postoji više veoma posećenih Surf dog manifestacija.

This slideshow requires JavaScript.

Groom expo, Pensilvanija

izlozba pasa SAD

Izložba kreativnih frizura za pse u američkoj državi Pensilvaniji u Heršiju održava se svakog septembra već 25 godina i jedna je od najvećih u svetu. Svake godine u okviru manifestacije „Groom expo“ poslednjeg dana održava se izložba na  kojoj iskusni frizeri za pse pomeraju granice i predstavljaju neverovatno kreativne frizure od kojih neke liče na mala umetničaka dela. Najčešći modeli su pudle čija se  gusta, čvrsta i bogata dlaka pokazala kao najbolja za oblikovanje. Iako frizeri imaju potpunu slobodu predstavljanja svoje kreativnosti kriterijumi ocenjivanja su vrlo visoki obraća se pažnja na tehniku šišanja, oblikovanje frizure, prezentaciju. Nagrade za najbolje kreću se od 500 do 2500 dolara.

This slideshow requires JavaScript.

Dogtobarfest

dogtobar fest

Humanitarna manifestacija Dogtobarfest u organizaciji udruženja „Uslužni psi svetog Franje“ ove godine održaće se po šesti put. Svake godine jedno od najzabavnijih okupljanja za pse i ljubitelje životinja održava se u drugom gradu i privlači više hiljada posetilaca. Ove hodine Dogtobarfest održaće se u američkom gradu Ostinu 19. oktobra. U organizaciji učestvuje veliki broj volontera. Tokom manifestacije  posebna pažnja posvećena je azilima za pse, a sav prikupljeni novac donira se brojnim udruženjima za zaštitu životinja. Jedna od najzanimljivih manifestacija po mišljenju mnogih amerikanaca svaki put priprema i zanimljive sadržaje kao što je maskenbal sa pse i njihove vlasnike, pseći limbo, bacanje kocke, trke…

This slideshow requires JavaScript.

 

foto: empowernetwork.com, helablog.com, gossiprocks.com