Kornjača zvana Džonotan koja živi na ostrvu Sveta Jelena sa svojih 182 godine smatra se najstarijom životinjom na svetu.

Zvanično najstarija životinja na svetu sa 182 godine je kornjača po imenu Džonotan. Ne zna se tačno kada i kako je ova kornjača stigla na ostrvo Sveta Jelena, pošto ova retka vrsta potiče sa jednog od ostrva iz Indijskog okeana. Pretpostavlja se da je Džonotan na ovo ostrvo doputovao na jednom od mnogih trgovačkih brodova koji su često svaćali na ovo ostrvo. Godine ove kornjače izračunate su zahvaljujući jednog fotografiji iz 1882. godine na kojoj je Džonotan imao imao oko 50 godina. Među brojnim fotografijama na kojima se nalazi ova dugovečna životinja pominje se i jedna iz 1900. godine na kojoj se vidi jedan od zatvorenika iz Burskog rata pored koga prolazi kornjača Džonotan.

Kornjača Džonotan godinama živi na plantaži Guvernerskog imanja na ovom britanskom ostrvu, a za svojih 182 godine ispratio je osam britanski monarha, 33 guvernera i više 50 britanskih premijera.
Uprkos popriličnom broju godina navodi se da je ova kornjača veoma aktivna i da svakodnevno uživa u društvu još nekoliko kornjača koje su dosta malađe od njega.
Džonotan spada u vrste koje žive u proseku do 250 godina, a mogu dostići težinu i do 300 kilograma.
Prema zvaničnim podacima, najstarija životinja na svetu do pre nekoliko godina bila je kornjača Harijet sa Galapagosa, koja je uginula 2005. u 175. godini. 

izvor foto : petsugar