Svake godine jedno od najvećih osiguranja za kućne ljubimce “Veterinary Pet Insurance” u SAD među hiljadama osiguranika bira najneobičnije i najbizarnije nezgode ljubimaca koje su završene sa srećnim ishodom. Ove godine u najuži izbor ušli su džek rasel terijer koga je je zgrabila sova, jazavičar koji je preživeo napad medveda, mačka koja je pojela skoro metar selotejp trake.

Tradicionalno Osiguranje za ljubimce “Veterinary Pet insurance” i ove godine iz svoje milionske baze osiguranika izvuklo je nekoliko taličnih ljubimaca koji su samo čudom preživeli nezgode koje su im se dogodile. Kao i svake jedan od ljubimaca čija priča je dobila najviše glasova publike dobio je “Hambone” priznanje i 10.000 dolara.

Jedan od “veličanstvenih” je jazavičar Max iz Pensilvanije. Februara 2014. godine ovog psa dok je bezbrižno trčao po dvorištu napao je medved. Videvši psa u čeljustima smeđeg medveda maksova gazdarice krenula je u pomoć svom osmogodišnjem ljubimcu. Mali pas je jednog trenutka ispao medvedu i umesto da beži on je počeo režati i lajati na svog napadača koji ga je opet zgrabio. Maksova gazdaraica u užasu se dokopala lopate za sneg kojom je uspela da otera medveda. Mali Max koji je imao brojne rane od ujeda po vratu, leđima i stomaku nakon nekoliko nedelja se potpuno oporavio .

max jazavicar

Neverovatna priča prati i šestogodišnjeg džek rasel terijera koga je jednog januarskog predvečerja iz dvorišta odnela snežna sova. U prvi mah njegove gazde nisu ni pretpostavljale sta se dogodilo njihovom ljubimcu koga nekoliko sati nisu mogli da nađu. Nakon par časova Džek je došepao do kuće sa ozbiljnim povredama. Vlasnici psa u prvi mah su pomislili da ga je možda napala lisica ili kojot, međutim kada su ga odveli kod veterinara osim fraktura na telu psa otkrili su neobične rane. Po povratku kući Džekovi vlasnici čuli su da je iz obližnjeg dvorišta snežna sova zgrabila  zeca, kućnog ljubimca njihovih prvih komšija. Nakon detaljnih pregleda veterinar je utvrdio da i pas i zec imaju veoma slične površinske povrede i zaključio da je Džek koji je težak oko 6 kilograma te večeri bio plen snežne sove.

dzek rasel copy

Lola jedanaestogodišnji labrador pred samo venčanje njenih vlasnika upela je da napravi pravu pometnju. Iskoristivši gužvu i trenutak nepažnje Lola je uspela da pregrize električni kabal. Kada je došao trenutak za početak ceremonije njen gazda primetio je da se pas trese prišavši video je pregrižen električni kabal. Povrede psa odložile su venčanje za nekoliko sati, međutim nakon brze intervencije pas je  bio van opasnosti. Venačanje je sa nekoliko sati zakašnjenja održano tog dana ali su Lolini vlasnici odlučili da otkažu bračno putovanje kako bi ostali uz svog psa.

2 lola labrador

Na listi je još jedan labrador koji preživeo pad sa visine od 6 metara. Neverovatni dogadjaj dogodio se pre dva meseca kada je labrador po imenu Henry sa svojim gazdama krenuo u posetu kod njihovih prijatelja. Kada su stigli pas je oduševljeno pozdravljao sve prisutne a zatim je krenuo da trči ut stepenice ka terasi umesto da stane pas je u punom trku na zaprepašćenje prisutnih preskočio ogradu terease. Nakon pada sa visine od šest metara pao je na krov automobila. Pas je prošao sa manjim povredama, bez lomova, ali ni sada njegovim gazdama nije jasno šta se dogodilo tog novembarskog dana.

labrador henry copy

U uži izbor ušao je i mančesterski terijer neverovatno izdržljivog stomaka. Ovaj pas je za samo nekoliko sati uspeo da se dokopa ostave i pojede naočare za sunce i kutiju od naočara, štapiće za jelo, kutiju lekova, ulje za telo i karmin. Kada se gazda ovog jedeanestogodišnjeg psa vratio kući zatekao je psa raspoloženog za igru ali je primeto da mu je stomak neobično naduven. Kada je detaljnije pregedao kuću otkrio je da je pas otvorio ostavu u kojoj su se nalalize razne nepotrebne drangulije i pojeo sve što je uspeo da dohvati. Rendgenski snimak otkrio je neverovatan sadržaj u stomaku. Nakon nekoliko dana pas je izbacio sve predmete koje je pojeo, i bez ikakve hiruške inetvencije za nedelju dana potpuno se oporavio.

macesterski terijer

Među brojnim ljubimcima našla se i jedna presijska mačka. Iako persijke važe za veoma mirne ljubimce ova mačke poznata po svojim brojnim nestašlucima. Međutim ovog leta prevazišla je samu sebe kada je uspela da proguta kolut selotejp trake. Gazde su primetile da je njihova ljubimica neobično Mirna i da odbija da jede. Prvi pregled kod veterinara nije otkrio mnogo, međutim sutradan mačka je povratila klupko lepljive trake dugo oko jednog metra. Nekon pregleda i nekoliko nedelja pažljive nege mačka se u potpunosti oporavila.

macka

Pored svih neverovatnih priča “Hambone” nagrada za 2014. godinu je pripala labrador retriveru Čarliju. Ovaj pas odrastao je na farmi u Indiani. Čarlijeva nezgoda desila se početkom proleća kada je trčeći za traktorom koji je nosio veliki teret uspeo da podleti pod vozilo. Iako se u prvi mah činilo da je pas prošao sa manjom povredom repa nakon nekoliko dana ispostavilo se da ima povredu kičme, bubrega i unutrašnje krvarenje. Posle nekoliko meseci i brojnih operacija i terapije pas se potpuno oporavio, a njegova priča privukla je veliko interesovanje mnogih.

charly