Najbrža životinja iz porodice mačaka je gepard koji može dostići  brzinu i do 120 Km/h, međutim, ne može da je održava dugo. S druge strane, najbrži pas na svetu je hrt (Greyhound) koji, kada je u punoj formi, može da dostigne brzinu od 70 Km/h.

Greyhound_Racing_amk

Iako je evolucioni put ove dve životinje bio potpuno drugačiji, zanimljivo je da su razvili veoma sličan način trčanja, ili bolje rečeno galopiranja. I najbrži pas na svetu i najbrža mačka pri brzom trčanju praktikuju ono što se zove rotacioni galop.

Kako rotacioni galop funkcioniše?

U punom trku se kružno smenjuju noge koje dodiruju zemlju i to tako da zemlju najpre dodiruje prednja leva noga, zadim prednja desna, nakon toga zadnja desna i na kraju zadnja leva noga. Ovakav način trčanja je prirodan za sve pse i mačke, ali su gepard i hrt u njemu veoma uspešni. Na usporenim snimcima se može videti da se njihov trk sastoji iz dve ključne faze koju podjednako dobro uspevaju da izvedu.

Cheetah

U prvoj fazi telo je izduženo, sa nogama visoko u vazduhu. Kičma je tada ravna a životinja na usporenom snimku izgleda kao da leti. U drugoj fazi trka životinja se skuplja, tako da je kičma savijena na gore a prednje i zadnje noge se gotovo preklapaju ispod životinje. Ovo im omogućava da se veoma snažno odgurnu kada noge dodirnu zemlju.

Pogledajte video koji sadrži pojašnjenja i usporene snimke trčanja ovih veličanstvenih i brzih životinja:
http://www.youtube.com/watch?v=jc8Hno4M0Qs#t=26

Izvor: popsci.com