Uvek posebni, ali po nečemu neobičniji od drugih, mnogi psi dobili su mesto u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda. Od najviših, preko najdugovečnojih do najmanjih spisak je veoma dugačak, a ovu samo od neke od interesantnih kategorija.

zevs najvisi pas na svetuNAJVIŠI PAS NA SVETU
Velika crna doga zvana Zeus iz severnoameričke države Mičigen upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši pas na svetu. Zeus je visok 112 cm od šapa do tačke između lopatica. Kada stoji na zadnjim nogama ova doga visoka je 2,2 metra. Osim Zeusa treba pomenuti i čuvenog „Džinovskog Dordža“ veliku dogu koji je sa 110 cm do ove godine bio nosilac titule najvišeg.

NAJTEŽI PAS IKADA
Najteži i najduži pas na svetu o kome postoje pouzdani podaci bio je engleski mastif Zorba. Ovaj pas je dva puta postavljao rekord za težinu prvo 1987. godine sa 142kg, a zatim dve godine kasnije. Bio je težak neverovatnih 155 kilograma i dugačak 2.73 metra mereno od vrha nosa do kraja repa.

pugy pas sa najduzim jezikomPAS SA NAJDUŽIM JEZIKOM
Pekinezer zvani Puggi ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao pas sa najdužim jezikom na svetu. Jezik ovog malog stvorenja dugačak je 11,43 centimetara, gotovo koliko i celo njegovo telo.
Pas sa najdužim jezikom ikada zabeleženim u istoriji čak 43 cm bio je bokser Brandy.

 

pas sa najvise lopticaNAJVIŠE TENISKIH LOPTICA U USTIMA
Osmogodišnji zlatni retriver Augie, pseću ljubav prema lopticama podigao je na sasvim novi nivo. Naime ovaj pas postao je Ginisov rekorder zbog broja teniskih loptica koje istovremeno drži ustima. U Augiejevu usnu duplju istovremeno može stati čak 5 loptica.

najmanji pas boobooNAJMANJI ŽIVI PAS
Čivava Boo Boo iz Kentakija sa 10,16 cm visine najmanji je pas sveta. Boo boo je težak manje odjednog kilograma . Pre njega titulu najmanjeg pasa imao je pas Ducky iz Slovačke. Inače najmanji pas u istoriji bio je sićušni Jorki iz Blekburna u Engleskoj. Sa dve godine ovaj neverovatno mali pas je bio visok samo 6.35 cm, dugačak 9.52 cm i težak svega 950 grama!

NAJSTARIJI PAS
Najstariji pas za koga se sa sigurnošću zna bio je australijski ovčarski pas po imenu Blui. Njegova vlasnica dobila ga je davne 1910 godine kao štene. Uspavan je 1939. godine sa 29 godina i 5 meseci zbog zdravstvenih problema.

Pas sa najduzim usimaPAS SA NAJDUŽIM UŠIMA NA SVETU
Pas Harbor, čije su uši zajedno dugačke 60 centimetara, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao „živi pas sa najdužim ušima“. Ovaj pas pripada jednoj vrsti lovačkih pasa koja učestvuje u lovu na rakune, a dugačke uši ovoj vrsti pasa pomažu u traganju. Harborovo levo uvo dugačko je 31,12 cm, a desno 34,29 cm.

NAJSKUPLJI PAS NA SVETU
Tibetski mastif najskuplji je pas na svetu. Pas nije upisan u Ginisove rekorde, ali je vest da je jedanaestomesečni pas ove rase prodat u Kini, za 1.5 milion dolara odjeknula širom sveta. Ovaj pas poreklom je sa Tibeta gde je vekovima čuvao manastire i nomadska plemena.Veoma je redak u drugim delovima sveta. Danas predstavlja statusni simbol u istočnjačkom svetu.

 

fotografije: guinnessworldrecords.com