Volite životinje, ali nemate uslove da u stanu držite psa ili mačku? Odličan izbor može biti morsko prase. Ipak, pre nego što se odlučite da udomite simpatičnog glodara dobro se informišite o njihovim potrebama i načinu života. 

Morsko praseTelesne karakteristike

Postoji više vrsta morskih prasića, ali najčešći su engleski (kratkodlaki), paragvajski (sa dugom ravnom ili kovrdžavom dlakom) i argentinski (sa kratkom, ali oštrom dlakom). Karakteriše ga duguljasto, zdepasto telo bez repa, za razliku od većine drugih glodara. Glava im je izdužena sa izraženom njuškom i malim vilicama sa po dva zuba. Težina morskog praseta varira od 500 do 1200 grama. Odrasli mužjak u proseku teži oko kilogram dok su ženke nešto manje. Mogu dostići dužinu od 30 cm.
Morski prasići u proseku žive 5 godina mada postoje slučajevi značajno dužeg životnog veka, preko 8 godina. U Ginisovu knjigu rekorda 2006. godine ušlo je morsko prase koje je živelo 14 godina i 10,5 meseci.

Smeštaj

morsko prase kavezMorsko prase možete držati u gajbici ili dovoljno velikom kavezu. Gajbica mora biti minimalno 60×30 cm za jednu životinju, ali ako imate u stanu psa ili mačku obavezno nabavite kavez kako bi morsko prase bilo sigurno u svom prostoru. Ove životinje su aktivne i treba im puno mesta za kretanje stoga dimenzije kaveza moraju biti bar 70x30x30 cm. Poželjno je bar jednom u toku dana puštati morsko prase da se slobodno kreće po stanu, ali vodite računa da ne pregrize neki kabl ili da se ne zavuče na neko vama nedostupno mesto.

piljevina za morsko prasePodloga

Najadekvatnija podloga je krupnija piljevina, mada možete koristiti peškir ili ćebe. Izbegavajte piljevinu sa dodatkom aroma jer mogu iritirati disajne puteve vašeg ljubimca. Nikako ne stavljajte novine ispod piljevine jer morski prasići grickaju sve što im se nađe na putu pa može doći do trovanja olovom. Ako koristite peškir ili ćebe kao podlogu, redovno im kratite noktiće. Predugački nokti skloni su uvijanju, a mogu se i zabosti u podlogu što je vrlo bolno za morsko prase ako pokuša panično da ih izvuče.

Redovno održavanje kaveza je izuzetno bitno za zdravlje vašeg ljubimca. Piljevinu treba menjati svaki dan, eventualno svaki drugi, ne samo zbog neprijatnog mirisa, već i zbog povećanog broja bakterija koje se brzo razvijaju u podlozi i hrani nakon što se pokvasi ili natopi urinom.

Ishrana

sta jede morsko prase

Morski prasići su isključivo biljojedi i zato im ne treba davati nikakvu hranu životinjskg porekla kao što su jaja, sir ili meso. Najbolje ih je hraniti gotovom komercijalnom hranom za morske prasiće jer je izbalansirana i sadrži sve vitamine i minerale neophodne za normalan razvoj. Ako puštate prase da pase travu, vodite računa da je trava sveža i da se ne nalazi pored nekog prometnog puta. Toksini i gasovi loše utiču na njihovo zdravlje. U njihovu redovnu ishranu morate ubaciti i seno koje troši njihove zube. Zubići rastu kostantno i ako se ne troše mogu prerasti što će onemogućiti prasetu da unosi hranu. Ako do ovoga i dodje obavezno kontaktirajte veterinara koji će mu skratiti zube. Njihov jelovnik obuhvata i veliku količinu povrća, a spisak je poduži: zelena salata, blitva, mirođija, paprika, tikvice, krastavac, paradajz, grašak, boranija. Peršun i spanac je dozvoljen, ali bez preterivanja zbog velike količine kalcijuma koje ovo povrće sadrži. Sa šargarepom i voćem ne treba preterivati zbog velikog sardžaja šećera. Svaki drugi dan možete im dati jabuku, ludenicu, dinju, jagode, trešnje, banane ili šljive.
Izbegavajte kupus, karfiol, kelj i brokoli jer nadimaju stomak i izazivaju stanje poznato kao bloat. Prasići imaju osetljive stomačiće podložne stvaranju gasova.

Vitamin C za morsko praseNajvažnija stvar u ishrani morskih prasića je vitamin C. Ovi glodari ne mogu da sintetišu vitamin C što može dovesti do pojave skorbuta. Dnevne potrebe su oko 30-50 mg. Ako primetite da prase ima problema sa pokretljivošću (skače kao zec), spontana krvarenja, nagli gubitak težine, loš kvalitet zuba, pad imuniteta i manjak apetita sigurno se radi o nedostatku vitamina C.

morsko prase i vitamin C

Skorbut može dovesti do smrti i mora se lečiti redovnim davanjem vitamina C (50-100 mg) svaki dan. U apotekama postoji vitamin C u prahu koji možete rastoriti u malo vode i dati pomoću šprica. Ovaj vitamin se brzo razgrađuje u vodi pa čim napravite rastvor dajte ga ljubimcu. U pet šopovima potražite specijalne kapi vitamina C koje možete redovno davati prasetu.

Pored raznovrsne hrane u kavezu morskog praseta mora uvek biti sveže vode.

druzeljubivo morsko praseTemperament

Morski prasići su plašljive životinje kojima je potrebno vreme da se naviknu na vlasnika. Budite nežni, mazite ih i pričajte im jer će se tako navići na vaš glas. Poželjno je da im u kavezu napravite mesto gde će moći da se sakriju ako se osete nesigurno. Vrlo su druželjubivi i poželjno ih je držati u paru. Lako se razmnožavaju pa ako ne želite da imaju potomstvo držite dva mužjaka ili dve ženke. Da ne bi doslo do tuče i svađe obezbedite im dvoljno veliki kavez i svakom svoju činiju hrane. Ovo nije ljubimac za porodicu sa malom decom jer ona često umeju da budu gruba prema ovom plašljivom glodaru.
Morski prasići se odlično slažu sa drugim životinjama, ali ipak pripazite jer određene rase pasa ili mačaka mogu imati izražen nagon za lovom, pa zamorca ili sličnu manju životinju doživljavaju kao plen.