Mnoge filmske zvezde vole životinje i imaju neobične kućne ljubimce. Nekada je ta veza toliko jaka da vlasnici u testamentu svu imovinu ostave u nasledstvo svojim psima ili mačkama. To i nije čudno ako znamo da šou biznis ume da bude surov, a da se iskrena prijateljstva teško stiču. Holivudski glumac Miki Rurk smatra da su mu psi pomogli u najtežem životnom periodu i zato je rešio da im se oduži.

Mickey-Rourke-Helps-Dogs3Pored toga što je ostvaren i proslavljen glumac, Miki Rurk je veliki ljubitelj pasa. Prošle godine dok je snimao novi film, triler „Dead in Tombstone“ u Rumuniji, na set je ušetao pas lutalica. Rurk je bio očaran i odmah je odlučio da ga usvoji nazvavši ga Foksi. Veliki broj lutalica i njihov užasan kvalitet života u Rumuniji ostavio je snažan utisak na Rurka, koji je obećao da će spasiti više od jednog psa sa ulice.
Tako je slavni glumac došao na ideju da sagradi azil i spase više od 100 hiljda napuštenih pasa u Bukureštu. On je donirao 250 hiljada dolara, a glavni cilj mu je da motivise i druge ljubitelje pasa i sponzore kako bi sakupio 2 miliona dolara neophodih za izgradnju savremenog skloništa za pse lutalice. Nisu poznate sve pojedinosti jer je projekat u ranoj fazi, ali će raditi na tome da se u budućnosti značajno smanji broj napuštenih pasa. Rurk je izjavio da će dolaziti u Rumuniju koliko god puta da je porebno, kako bi nadgledao izgradnju. Trenutno radi na pronalaženju odgovarajuće lokacije i placa veličine fudbalskog terena.
Rurk i LokiRurk obožava pse, a o tome svedoči i njegov govor iz 2009. godine kada je nagrađen Zlatnim globusom za maestralno odigranu ulogu u filmu „Rvač“ (The Wrestler).
„Za one koji su ovde, i one koji nisu više ovde, jer ponekad kad čovek ostane sam sve što ima je njegov pas“.
On takođe veruje da su mu njegovi psi, uključujući i čivavu Lokija, koji je uginuo 2009. sa 18 godina, pomogli da prebrodi depresiju.
„Mislim da nisam izlazio iz kuće četiri do pet meseci, osećao sam se loše i sedeo u plakaru po ceo dan. Čak sam i spavao u plakaru. Sećam se da sam jednog dana pomislio da ne želim više da živim, a onda sam pogledao u svog psa koji je ispustio neki mali zvuk, gotovo ljudski. Kao da mi je rekao „Ko će sada da brine o meni?“ Tada sam shvatio da nemam dece i da su mi moji psi sve na svetu“.

Miki Rurk je nastavio da se stara o svojim psima, prebrodio depresiju i rešio da pomogne što većem broju pasa koji nemaju dom i žive u teškim uslovima.

Izvor: lifewithdogs.tv