Mešanci su razigrani, jedinstveni i verni saputnici. Svako ko ima mešanca zna koliko je zabavno nagađati koje su se sve to rase izmiksale da bi nastao vaš švrća. Kod nekih mešanaca je lako utvrditi ko su mu roditelji ili preci, ali drugi ipak imaju istoriju koju ne možete saznati tako lako. U oba slučaja, vaš pas će imati svu lojalnost, ljubav i ostale divne osobine svih pasa od kojih je potekao. Pokušajte da saznate poreklo mešanca kako bi ste bolje razumeli njegove potrebe, temperament i eventualno sprečili bolesti karakteristične za rase od kojih je vaš pas nastao.

mesanac1. Uporedite vašeg psa sa drugim rasama

Pogledajte slike čistokrvnih pasa kako bi ste dobili ideju o izgledu pojedinih rasa. Pronađite rasu na koju vaš mešanac najviše liči po telesnim karakteristikama. Neka parametri budu: dužina dlake, veličina psa, boja krzna ili očiju. Ako vaš pas ima jedno plavo, a drugo braon oko postoji velika verovatnoća da mu je jedan od predaka Sibirski haski – rasa kod koje se najčešće javlja različita boja očiju. Tigrasto, trobojno ili plavičasto krzno je karakteristično za mali broj rasa, pa vam i boja dlake može pomoći u otkrivanju predaka.

2. Pročitajte opise i sandarde za svih deset FCI grupa

Proučite karakteristike rasa podeljene u grupe kao što su pastirski psi, terijeri, ptičari, goniči, jazavičari, psi za pratnju i razonodu… Korisne informacije možete pronaći na sajtu Kinološkog saveza Republike Srbije, gde su jasno opisane sve priznate rase pasa. Tekst o opštim karakteristikama, izgledu i ponašanju raznih rasa pomoćiće vam da pronađete sličnosti sa vašim mešancem. Slične informacije možete potražiti i na sajtu Američkog kinološkog kluba (American Kennel Club).

158EB8AF0

3. Pitajte stručnjake za mišljenje

Pitajte veterinara, dresera i frizera kod kog vodite psa, šta oni misle na koju rasu vaš pas najviše podseća. Njihovo dugogodišnje iskustvo i rad sa najrazličitjim čistokrvnim i mešovitim psima može vam pomoći da utvrdite poreklo i predke vašeg mešanca. Iako njihov odgovor može biti čisto nagađanje, oni sigurno imaju bolji uvid u fizičke i bihevioralne osobine mnogih rasa za razliku od vlasnika.

4. Posmatrajte ponašanje psa

Posmatrajte vašeg psa na koji način se igra i kako reaguje u različitim situacijama. Svaku rasu karakteriše određeno ponašanje. Tako na primer retriveri vole da nose stvari u ustima, samojedi vole decu, dobermani su lojalni i dobri čuvari, jazavičari vole da kopaju rupe po dvorištu, bišoni su razigrani i lako se vezuju za vlasnika… Najlepše kod mešanaca je upravo taj miks ponašanja različitih rasa. Njihov temperament i narav će sigurno biti jedinstveni.

mutt5. DNK testiranje

Ako zaista želite da saznate od kojih rasa je nastao vaš mešanac i imate finasijskih mogućnosti, najbolja metoda jeste genetsko testiranje. Veterinar DNK analizom krvi može utvrditi o kojim rasama je reč. Rezultati nisu uvek potpuni i postoje određena ograničenja, ali ovo je ipak najpouzdaniji način. Ako je mešanac nastao od dve čistokrvne rase, test će biti potpuno tačan, ali ako je generacijama mešano više rasa teško je precizno utvrditi poreklo.

Ako ne znate poreklo vašeg mešanca, ne očajavajte. To i nije toliko važno. Uživajte u njegovom društvu, a on će vam svakog dana otkrivati nešto novo o svojoj ličnosti. Budite ponosni na vašeg psa jer on je jedan i jedinstven.