Poznata su svojstva meda u ishrani ljudi, međutim, malo se zna o lekovitom dejstvu koje ova namirnica ima po pse. Baš kao i ljudi, psi mogu imati koristi od meda. Med poboljšava rad digestivnog trakta, utiče na kožu i krzno, a povećava i energetski nivo, što je izuzetno važno kod starijih pasa.

fimage med

Med za alergije:
Mnogi psi pate od alergija. Za vreme proleća i leta, alergije mogu da prouzrokuju mnoge neprijatnosti vašem ljubimcu. Lizanje šapa, trljanje njuške, češanje, su samo neki od simptoma alergija. Tradicionalni veterinari će prepisati lekove protiv alergija, koji mogu da pomognu, ali kao i svaki lek, mogu da prouzrokuju nus pojave na organima psa. Med se koristi kao prirodan antialergen i pokazuje odlične rezultate. Konzumiranjem meda, pas unosi polen i na taj način izlaže telo većim količinama polena bez simptoma alergije. Kada sve počne da cveta, vaš pas će biti otporan na alergene. Veoma je važno da med kupite od lokalnih pčelara, jer će sastav meda biti od bilja sa kojima se vas mezimac najčešće susreće.
Doziranje: Jedna supena kašika dva puta dnevno za velike pse kao što su npr. labradori je sasvim dovoljna doza, dok je manjim rasama dovoljna jedna kašika meda. Važno je da ne preskačete terapiju, jer se simptomi alergije mogu ponovo pojaviti.

Med za rane:
Ukoliko se vaš pas povredi, klinička ispitvanja pokazuju da stavljanje meda na ranu eliminiše infekcije, smanjuje upalu, otok i bol. Med pospešuje rast novih slojeva kože. On zatvara i izoluje ranu, dok joj u isto vreme daje dovoljno vlažnosti da se koža obnovi. Veoma je važno da med bude u tečnom stanju pri tretiranju rane. Ukoliko je med kristalizovan ( prirodno stanje meda ), stavite teglu sa medom u lonac s vrućom vodom. Na taj način, med će se polako otopiti i postaće tečan. Nikada ne koristite kristalizovan med za opekotine i ostale rane, jer kristali su kao mali noževi i mogu izazvati još više bola.

* Način tretiranja rane:
Ošišajte pažljivo dlaku oko rane, a zatim isperite ranu sirćetom i nanesite gust sloj meda na svakih 10 minuta. Obmotajte labavije zavoj. Ne dovolite psu da liže ili skida zavoj sa medom. Elizabetin okovatnik može biti koristan u sprečavanju psa da liže med sa rane. Kod manjih rana, med se može staviti i bez zavoja. Sprečite psa da liže ranu najmanje dvadeset minuta, koliko je potrebno da se med absorbuje u kožu. Ovu proceduru ponovite 3 do 4 puta na dan dok ne vidite rezultate.

med02

Med za zdraviji digestivni trakt:
Med sprečava razvoj nezdravih bakterija u digestivnom traktu i iskorenjuje toksine. Med pomaže pri varenju uz pomoć amilaze. Amilaza je enzim koji olakšava pravilno varenje ugljenih hidrata.

Med za starije pse:
Med ima visoko hranjivu energestku vrednost. Dakle ukoliko imate starijeg psa koji počinje da gubi korak, probajte da mu podignete energiju sa malo meda.

Med nije za:
Izbegavajte davanje meda štencima, psima obolelim od dijabetisa i raka.