Kratkonoga mačka poznata kao mančkin relativno je nova rasa. Inspiracija za njeno ime bili su mali ljudi iz romana Čarobnjak iz Oza. Od njenog prvog predstavljanja na izložbi u Medison Skver Gardenu 1991. godine do danas mišljenja ovoj rasi su podeljena. Pojedini su je bez većih poteškoća priznali ovu mačku kao rasu, dok većina nije, iz razloga što su je smatrali rasom zasnovanoj na genetskoj mutaciji.

mančkin mačka

POREKLO
Prvi primerci mačke sa kratkim nogama primećeni su četrdesetih godina prošlog veka u Engleskoj. Neki izvori navode da su se mačke sa ovakvim karaktersitikama mogle videti i na teritoriju Rusije. Razvoj današnje rase mančkin počeo je u Luizijani osamdesetih godina kada je jedna mačka po imenu Blekberi izuzetno kratkih nogu donela na svet prvo leglo u kome je polovina mačića imala kratke noge.
Kratke noge kod ove mačke posledica su genetske mutacije ili abnormalnosti. Gen koji je odgovoran za ovakav izgled mančkina može se uporedi ti sa genom kod pasa jazavičara, baseta i velških korgija. Inače gen koji uzrokuje kratke noge je dominantan , pa je dovoljno da jedan roditelj bude nosilac gena (sto ugajivači preporučuju) kako bi nekoliko ili čak svi mačići u sledećem leglu bili kratkonogi. Osim toga neretko se dešava ukoliko su oba roditelja nosioci gena da mnogi mačići ne prežive.
Debate i polemike oko priznavanja ove rase još uvek traju. Jedina asocijacija koja je 2003. godine priznala mačku mančkin kao rasu je TISA (The International Cat Association), dok ostali i dalje imaju podeljena mišljenja o rasi, i istču zabrinutost zbog mogućih genetskih deformacija i zdravstvenih problema koje mogu uzrokovati kratke noge kod ove vrste. Međutim brojne kontraverze koje prate ovu rasu donele su joj i popularnost u SAD. Naime, nakon članaka u “Wall Street Journalu”, časopisu “People” i mnogim drugim novinama potražnja za ovom rasom je toliko porasla da sada postoje i liste čekanja.

mankin dugodlaki

TELESNE KARAKTERISTIKE
Mačka ima izduženo mišićavo telo. Noge su izrazito krtke, ali nisu izobličene, sa okruglim šapama koje su blago okrenute prema van. Prednje noge su kraće od zadnjih. Dužina nogu može varirati pa tako i u okviru same rase postoje ekstremno niski primerci, ali i oni srednje visine. Glava je srednje veličine, a njuška relativno špicasta. Oči imaju oblik lešnika, velike su i lagano ukošene. Uši su plasirane visoko na glavi, imaju dlake i sa unutrašnje strane. Rep je visoko postavljen, srednje debljine sa okruglim vrhom. Dlaka je umereno gusta sa srednjom poddlakom i svih je boja i uzoraka. Mančkin može biti i kratkodlaki i dugodlaki.

manckin igra

KARAKTER
Mančkin je kućna mačka privržena porodici, mazna i veoma radoznala. Uprkos kratkim nogama prilično je razigrana, energična i aktivna. Veoma brzo se kreće, ali ne može skakati visoko kao druge rase mačaka. Nemogućnost da se popenje na veće visine ova mačka nadoknađuje čestim propinjanjem na zadnje noge. Druželjubiva je i dobro se slaže sa drugim životinjama. Ova mačka voli svetlucave sitnice, koje zna uzeti i sakriti samo za sebe, pa je zbog toga dobila nadimak svraka.

NEGA I ZDRAVLJE
Nega ove mačke nije previše zahtevna. Krzno se lako i jednostavno održava uz redovno češljanje. Takođe, je potrebno redovno održavanje nokrtiju koji se brzo prljaju pa ih treba čistiti i podrezivati im vrhove.
Zdravlje ove mačke povod je za mnoge debate koje se vode oko ove rase. Pretpostavlja se da mančkin može imati iste zdravstvene probleme sa kičmom kao i jazavčari. Tokom devedesetih godina rasa je bila podvrgnuta strogim zdravstvenim proverama i testovma koji su pokazali da su mačke bile zdrave i nisu pronađeni dokazi poremećaja ili bolesti. U praksi se pokazalo da mali broj mačaka ove rase pati od lordoze koja uzrokuje preterano zaobljenu kičmi kao i izdubljena prsa. Životni vek ove mačke je oko 13 godina.

foto: juxtapost.com, vetstreet.com, lovemeow.com