Pojedine mačke status kućnog ljubimca zamenile su ozbiljnim poslom. Neke su već godinama čuvari muzeja, druge uživaju u slavi, a ima i onih koje su na važnim funkcijama.

ermitaz macke

MAČKE ČUVARI UMETNIČKOG BLAGA MUZEJA ERMITAŽ
Čuveni muzej Ermitaž u Sankt Petersburgu poseduje specijalni odred mačaka čiji je glavni zadatak da neprocenjiva umetnička dela sačuvaju od glodara. One imaju čak i radne knjižice s fotografijama. Ove mačke čuvari borave u podrumima i na tavanima muzeja. Praksa „zapošljavanja“ ovih nesvakidašnjih čuvara postoji još od 1764. godine, a prvu mačku je zaposlio Car Petar Veliki. Kasnije tokom vladavine Katarine Velike mačke su dobile status čuvara dvorca. Danas, iako postoje efikasna hemijska sredstva koja brzo mogu istrebiti glodare, muzej nastavlja tradiciju mačaka čuvara koje su postale njegove maskote.

mačak gradonačelnik Aljaska

MAČAK GRADONAČELNIK
Mačor po imenu Stabs gradonačelnik je grada Talkitna na Aljasci već 15 godina. Mačak je na ovo mesto došao, jer se stanovnicima malog američkog grada pre 15 godina nije svideo niko od kandidata na lokalnim izborima, pa su na glasačke listiće upisivali njegovo ime. Gradonačelik je ovom malom mestu doneo veliku popularnost, pa je ovaj gradić postao zanimljivo turističko mesto. Nedavno je još jedan mačak bio kandidovam za istu poziciju, ali u Meksiku u državi Verakruz. Mačak Moris koga je za mesto gradonačelnika glavnog grada države Verakruz kandidovala grupa građana u predizbornoj kampanji glasačima je “obećao” da će “Halapu očistiti od pacova” jer „Moris to ume“ i ima „provereno iskustvo“. Mačak koji je postao simbol promene u ovom gradu dobio je više od 140000 lajkova na fejsbuku.

mačji teatar moskva

ZVEZDE POZORIŠTA
Jedinstveni teatar u kome nastupaju isključivo mačke osnovali su Juri Kuklačev i njegov sin Dmitri 1990 godine u Moskvi. U nastupima mačke hodaju po zategnutim konopcima, jašu konje, sviraju bubnjeve, balansiraju na lopti … U svakoj predstavi učestvuje dvadesetak mačaka, a teatar poseduje ukupno 100. Pre nego što je renovirano pozorište ponovo otvoreno,ove godine grupe za zaštitu prava životinja tražile su da se predstave zabrane, jer životinje trpe zlostavljanja trenera.

macak "bibliotekar"

MAČAK POMOĆNIK BIBLIOTEKARA
Dečja biblioteka u ruskom gradu Novorosijsku nadavno je zaposlila mačka lutalicu zvanog Kuzma kao pomoćnika bibliotekara. Mačak je zaposlenje dobio zalaganjem radnika biblioteke koji su kako bi zadržali šarmantnu životinju koja se jednog jutra pojavila na njihovom pragu pisali peticiju. Posao mačka bibliotekra koji je na svom radnom mestu uvek sa leptir mašnom je da zabavlja decu, učestvuje u pozorišnim predstavama i umetničkim performansima, kao i dočekuje goste na ulaznim vratima. Isplaćuju ga u toplim obrocima, mačjim poslasticama i povremenim češkanjima.

foto: petersburgcity.com, nydailynews.com, voiceofrussia.com, living.msn.com