Nova studija sa Univerziteta u Tokiju pokazala je da iako su mačke više nego sposobne da prepoznaju glas svog vlasnika, ipak se odlučuju da ga ignorišu. Razlog ovakvog ponašanja je verovatno ukorenjen u istoriji evolucije ove životinje.

image-020Naučnici Atsuko Saita (Atsuko Saito) i Kazutaka Sinozuka (Kazutaka Shinozuka) u svojoj studiji testirali su dvadeset kućnih mačaka u svojm domovima. Vlasnici su se sklonili iz vidokroga mezimaca, a zatim je pušten snimak na kome tri nepoznata glasa dozivaju ime mačke. Nakon toga pušten je glas vlasnika, pa još jednom glas stranca. Istraživači su tokom testa posmatrali reakcije na svaki poziv prateći pokrete uha, glave, repa, vokalizaciju, dilataciju oka i pomeranje šapa.

Zanimljivi rezultati pokazali su da mačke zaista bolje reaguju na poznat glas vlasnika pomeranjem glave ili ušiju u pravcu zvuka, ali da ne žele da odgovore na poziv dolaskom. Mačke neaktivno reaguju na poziv vlasnika ako je on van njihovog vidokruga, za razliku od psa koji će pritrčati čak i kada ne vidi vlasnika.

Cat-and-MouseStudija objavljena u časopisu Animal Cognition, sugeriše da bi razlog ovakvog ponašanja mogao da bude način ranog pripitomljavanja vrste još pre oko 9 hiljada godina, kada je divlja mačka prvi put bila u kontaktu sa ljudima. Preci domaće mačke (Felis silvestris) približili su se ljudima u vreme razvoja poljoprivrede, loveći glodare u prodavnicama žitarica. Može se reći da mačka nikada nije u potpunosti pripitomnjena već da je reč o uzajamnoj koristi i „saradnji“.

Istorijski gledano, mačke za razliku od pasa, nisu pripitomljene da izvršavaju komande i naređenja ljudi. Naprotiv, one su samostanle i nezavsne, a same preuzimaju inicijativu u odnosu sa čovekom. Psi su uvek bili verni saputnici i sluge, dok su mačke to nikada nisu naučile.

Iako se mačke ne vezuju toliko dobro za ljude kao psi, to ne znači da vlasnici mačaka manje vole svoje ljubimce. Stvar je izbora i senzibiliteta. Nekima prija privrženost i način na koji pas pokazuje ljubav, dok drugi vole mistične i uvek pomalo divlje mačke.

Izvor: Telegraph