Lista mačaka koje su postavile neobične rekorde nije kratka. Mnoge su ušle u Ginisovu knjigu, o mnogima se još uvek priča, ali nesumnjivo je da su sve posebne.

macke rekordiNAJSTARIJA ŽIVA MAČKA
Mačka Pinky iz Kanzasa upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija živa mačka. Ova dugovečna maca ima 24 godine, što je priličan broj ako se zna da je prosečan životni vek za mačke od 9 do 15 godina.

NAJDUGOVEČNIJA MAČKA
Mačka zvana Creme Puff iz Teksasa živela je od 1967 do 2005. godine. Creme Puff je imala 38 godina, što je najduži mačji vek do sada zabeležen. Pre ove mačke iz Teksasa najpoznatija mačka sa zavidnim životnim vekom bila Puss iz Devona. Živela je 36 godina. Mačka je rođena 1903. godine, a uginula je 29. novembra 1939. godine, dan pošto je napunila 36 godina.

najmanja maca

Mr Peebles najmanja mačka

NAJMANJA MAČKA
Dvogodišnja domaća mačka iz Ilinoja zvana Mr.Peebles upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanja živa mačka. Ova sićušna mačka teška je nešto manje od 1,5 kg.

NAJTEŽA MAČKA NA SVETU
Mačka Himmy koja je živela u Kvinslendu najteža je mačka na svetu ikada. Zabeleženo je da je mačka bila teška neverovatnih 21,3 kilograma. Himmy je uginula kada je imala 10 godina zbog zdravstvenih problema.

MAČKA SA NAJVIŠE PRSTIJU
Pet godina star domaći mačak Džek iz Ontarija ušlao je u Ginisovu knjigu rekorda zbog najvećeg broja prstiju. Uobičajeni broj prstiju kod mački je 18, a Džek ima 27. Osim Džeka, pominje se i mačak iz Mejna koji ima 28 prstiju.
Veći broj prstiju kod mačaka naziva se polidaktilija. Ova pojava ne smatra se deformijom već anomalijom.

ashera najskuplja macka

Ashera najaskuplja mačka

NAJSKUPLJE MAČKE SVETA
Najskuplja mačka upisana u Ginisovu knjigu rekorda je Kalifornijska tačkasta mačka kupljena za 24 000 dolara 1986. godine. Nastala je ukrštanjem abesinske, britanska i američke kratkodlake mačke. Takođe, marta 2013. godine objavljeno je da je Ašera jedna od najskupljih mačaka na svetu čiji se mladunci prodaju po 17.600 evra. Ašera je hibridna vrsta nastala ukrštanjem afričke mačke i azijskog leoparda s jednom vrstom domaće mačke.

NAJDUŽA MAČKA
Mačka zvana Reno iz Nevade u Ginisovu knjigu rekorda ušla je kao najduža mačka na svetu. Ova šestogodišnja mačka duga je oko od glave do repa duga je 121 cm.

najlaksa macka

Tinker toy najlakša mačka

NAJLAKŠA MAČKA
Himalajska mačka tj. kolor point persijska mačka zvana Tinker Toy iz Ilinoja vlasnik je titule najlakse mačke na svetu. O ovoj maci čija težina nije prelazila ni jedan kilogram pisao je i National Enquirer 1993. godine. Sa dve ipo godine bila je duga 19 cm i visoka 7 cm. Uginula je 1997. godina sa 6 godina.

MAČKA KOJA NAJGLASNIJE PREDE
Ginisovi svetski rekordi objavili su da je Smoki, dvanaestogodišnja ženka britanske kratkodlake mačke, proglašena za domaću mačku koja najglasnije prede sa izmerenih 67.7 dB.

najniza macka

Fizz Girl najniza mačka

NAJNIŽA MAČKA
Sa samo 15 cm visine mačka zvana Fizz Girl iz San Dijega upisana je u Ginisovu knjigu rekorda 2012. godine. Fizz je duplo niža od prosečne mačke, pripada rasi mačaka kojoj su karakteristične kratke noge. Fizz nema nikakvih problema u penjanju, naime živi kao obična mačka.

 MAČKA SA NAJDUŽOM DLAKOM NA SVETU
Mačak zvani Colonel Meow (Poručnik Mijau) mešanac himalajske i persijske mačake ušao u Ginisovu knjigu rekorda zbog svoje dlake duge 23 centimetra. Mačak koji sada živi u Los Anđelesu usvojen je iz centra za spasavanje životinja i ima dve godine.