Sigurno znate da čokolada nije dobra za pse, ali neke druge „ljudske“ namirnice su zapravo vrlo zdrave i poželjne u ishrani vašeg ljubimca. Bilo da želite da povremeno počastite psa poslasticama ili želite da mu spremate domaću hranu i potpuno izbacite granule, treba da izaberete hranljive sastojke i da ih pravilno izbalansirate kako bi ste dobili potpun obrok za vašeg mezimca.

Proteini

Spaniel-sits-to-dinner

Hrana bogata proteinima je pravi izbor. Psi vole meso i lako ga vare bilo da je to piletina, govedina, riba, ćuretina, jagnjetina ili zečetina. Pored mesa, jaja imaju visok nivo proteina kao i pojedini mlečni proizvodi. Jogurt i sir su bogati kalcijumom, ali vodite računa jer neki psi mogu biti netolerantni na laktozu. Kada uvodite mlečne proizvode u ishranu psa pratite da li pas ima grčeve u stomaku, dijareju i povraćanje. Povećana potreba za amino kiselinama, odnosno proteinima javlja se tokom trudnoće, dojenja i perioda rasta psa. Starijim psima (preko sedam godina) treba smanjiti unost proteina, a povećati unost vlakana radi boljeg varenja.

OwnedbyPugsUgljeni hidrati i žitarice

Ugljeni hidrati su primarni izvor energije odnosno kalorija. Energija je potrebna za trčanje, hodanje i sve druge fizčke aktivnosti vašeg psa. Preveliki unos ugljenih hidrata dovodi do taloženja masti, koje služe kao rezerva energije. U ovu grupu namirnica spadaju beli i integralni pirinač, testenine i žitarice. Neki psi mogu biti alergični na zrna pšenice, pa sa žitaricama treba biti oprezan. Ako želite da se zabavite i podelite užinu sa psom, pravi izbor su kokice. Ova poslastica sadrži kalcijum, kalijum, fosfor i magnezijum, ali u njihovu porciju ne stavljajte so i maslac.

dog-carrot473wVoće i povrće

Voće i povrće sadrži veliku količinu vitamina neophodnih za jačanje imuniteta i pravilan rad metaboličkih puteva. Jagode, borovnice, kupine ili maline su odlični antioksidanti. Jabuke sadrže vitamice A i C kao i korisnu dozu vlakana. Kada psu dajete voće uklonite semenke i stabljike jer one sarže cijanid koji je otrovan. Od voća izbegavajte citruse, avokado i grožđe. Boraniju i grašak možete obariti i servirati uz meso i pirinač što će biti kompletan i zdrav obrok za vašeg psa.

Saveti
Pre dodavanja nove namirnice u jelovnik vašeg psa, razgovarajte sa veterinarom o mogućim alergjama. Imajte na umu da sa nekim, iako zdravim namirnicama, ne treba preterivati. Ishrana mora da bude uravnotežena i pravilno izbalansirana kako bi pas poboljšao ili održao opšte zdravlje. Nutritivne potreba nisu iste kod štenaca i kod starijih pasa, radnim psima treba više energije, neuhranjenim psima treba više kalorija, dok ugojene pse treba staviti na dijetu. Oko svih nedumica treba se posavetovati sa veterinarom ili nutricionistom za pse.