Kunići su privržene i umiljate životinje. Ako se odlučite da nabavite ovog simpatičnog glodara, sigurno ćete uživati, ali ipak imajte na umu da je i njima neophodna adekvatna nega. Pre nego što udomite zeku, dobro se informišite o njihovim potrebama jer oni ne vole da budu zapostavljeni u kavezu.

zecTELESNE KARAKTERISTIKE
Postoji veliki broj različitih vrsta kunića (velike, srednje i male pasmine), pa u zavisnosti od toga variraju njihove telesne karakteristike kao što su veličina i težina. Najpopularniji su patuljasti, orijaši i ovnoliki (sa spuštenim ušima). Mogu biti jenobojni ili kombinovanih boja, duge ili kratke dlake. Zečeve odlikuju njihove duge uši, koje mogu biti ispravljene iznad glave ili spuštene, oblo telo, duge zadnje noge i kratak rep.
Uz pravilnu negu i ishranu, životni vek kunića je oko 10 godina.

kavez za zecaSMEŠTAJ
Kunići su veoma živahni i aktivni ljubinci, a shodno tome treba im obezbediti adekvatan smeštaj. Dimenzije kaveza treba odrediti u zavisnosti od veličine i vrste kunića. Kavez mora biti površine barem 120×60 cm, a izbegavajte modele sa rešetkasnim dnom jer kunići vole čvrstu podlogu. Njihove šapice nemaju jastičiće pa može doći do povređivanja. Najbolje rešenje je kavez sa plastičnim dnom koje treba prekriti sa malo piljvine ili sena. Ako imate vremena i smisla, možete i sami napraviti smeštaj sa svog ljubimca na nekoliko nivoa sa prostorom za irgu i provlačenje. Kuniću treba obezbediti mesto za hranu i vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje. U jedan ugao treba postaviti wc za glodare koji je neopohodno redovno čistiti. Kada čistite kavez obavezno izvadite životinju napolje kako se ne bi upašila. Kunići kavez doživljavaju kao svoj prostor i tu se moraju osećati sigurno.
zecevi vole travuPoželjno je bar jednom u toku dana pustiti kunića da se slobodno kreće po stanu. Što više prostora za trčanje i skakanje, to će biti zadovoljniji i živahniji. Oni vole mekane podloge kao što je trava ili tepih, ali vodite računa gde ga puštate kako se ne bi povredio. Ako puštate zeku u dvorište ili park, stalno motrite na njega kako ga ne bi napale druge životinje (pas, mačka). Oni su vrlo razigrana i društvena stvorenja pa su im potrebne različite igračkice kako im ne bi bilo dosadno. Dajte im kutiju, drvane štapiće, četkice ili rolnu potrošenog tolet papira i oni će znati kako da se zabave.  Ako im ne omogućite zanimaciju naćiće je sami u vodu tepiha, kauča i fotelja što se vama sigurno neće dopasti.

ISHRANA
Kunići su isključivo biljojedi, a njihov jelovnik sastoji se od sena, svežeg voća i povrća i kvalitetnih kupovnih mešavina semenki prilagođenih ishrani kunića. U njihovom kavezu uvek mora biti svežeg sena jer ono čini 80-90% dnevne ishrane. Seno je bogato vlaknima koja su neophodna za pravilan rad digestivnog trakta. Treba ga često dodavati i menjati, pa je bolje stavljati male količine nekoliko puta na dan nego ostaviti ogroman busen u kavezu.piralidalna ishrana kunića

Kuniću dnevno treba davati i povrće i sveže biljke kao što su šargarepa, kelj, blitva, detelina, cvetovi, peršun… Izbegavajte paradajz, spanać, kupus krompir. Vodite rauna da povrće dobro operete jer pesticidi mogu negativno uticati na njihovo zdravlje. Ako puštate zeku da pase travu ili cveće, vodite računa da te površine nisu prskane.

Sveže voće (dobro oprano) treba davati, ali u vrlo malim količinama. Ono sadrži visoku koncentraciju šećera koji može poremetiti bakterijsku ravnotežu stomaka. Kunići vole slatko i zbog ovih voćnih poslastica mogu zanemariti svoju normalnu i zdravu hranu. Jedna do dve manje kriške su sasvim dovoljne. Pogodno je davati jabuke, kruške, breskve, ananas, maline, kupine, šljive i banane (svaki drugi, treći dan).

Gotovo svi kunići su „ludi“ za slatkišima, pa će vrlo lako namirisati keks ili čokoladu čak iz susedne prostorije. Koliko god da vam izgledaju simpatično dok traže hranu, nikada im nemojte davati ove nezdrave poslastice. Čokolada je za njih otrov i može doći do teških i fatalnih posledica po organizam. Treba izbegavati mlečne proizvode, grickalice, hleb i ostalu hranu koju mi konzumiramo.

Voda u kavezu mora biti uvek čista, sveža i dostupna. Kunići koji jedu veliku količinu zeleniša piju manje vode, al to ne znači da treba da je sklonite iz kaveza. Vodu možete držati u posudici ili kupiti pojilicu.

Zec i macaTEMPERAMENT
Vlasnici koji se prvi put susreću sa kunićima kao kućnim ljubimcima biće oduševljeni njihovom razigranošću i interakcijom s drugim ljubimcima. Oni su izuzetno društveni i bilo bi idealno da život provedu u paru. Mužjak i ženka su odličan izbor, ali ako ne želite da imaju potomstvo treba ih blagovremeno kastrirati odnosno sterilisati. Kunić će se lako navići na druge životinje u stanu pod uslovom da nisu agresive, a na vama je da ih stvpljivo predstavite i upoznate jednu s drugom.

Kunići vole da se maze, drže u rukama i krilu. Jasno će vam dati do znanja da ih niste dovoljno mazili guranjem ruke njuškicom. Kada kunić tek stigne u vaš dom budite strpljivi i dajte mu vremena da se navikne na vas. Odvajanje od grupe ili majke i transport uvek deluju stresno pa zato ostavite kunića da se prilagodi novoj sredini. Sa njima treba postupati sa ljubavlju. Nikako ih ne mojte dizati za uši ili krzno iza vrata jer ih to boli. Podignite ih jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi kako bi imali oslonac. Ne vole da im vise šapice u vazduhu pa ih podižite pravilno kako bi se osećali sigurno i navikli na vas.Zec se igra sa dva morska praseta

Kunići veći deo dana i noći provode u spavanju, a najraspoloženiji su za igru uveče i ujutru. Tada ih pustite iz kaveza, dajte im igračkice ili se vi igrajte sa njima. Kunići imaju urođen strah od visine pa je najbolji prostor za igru pod. Možda ne iskazuju ljubav jasno kao psi ili mačke, ali kada ih bolje upoznate i naučite osnovne znakove, otvoriće vam se ceo nov svet komunikacije.