Zahvaljujući peticiji koju je potpisalo preko 700.000 ljudi, kućni ljubimci u Francuskoj se više ne smatraju samo imovinom. Parlament je glasao da se promeni zakon iz 1804. godine po kom ljubimci imaju status “pokretnog dobra”, što je i dalje njihov status u mnogim zemljama, pa i u Americi. Sada francuski psi i mačke imaju bolji pravni status, a samim tim jaču pravnu zaštitu od okrutnosti prema životinjama.

Pas u Francuskoj
Stotinama godina psi, mačke i konji u Francuskoj imali su isti pravni status kao i nameštaj, ali sada je situacija mnogo bolja. Reha Hutin šefica Društva za zaštitu životinja, koja je i pokrenula peticiju, ukazala je na besmislenost zakona koji izjednačava nameštaj i predmete sa živim bićima. Parlament je njen predlog prihvatio, a on mora da bude usvojen i od strane Senata koji će konačnu odluku doneti za nekoliko dana. Francuska javnost se nada pozitivnoj odluci.

Među onima koji su potpisali peticiju nalazi se filozof i bivši minister obrazovanja francuske, Lik Feri koji je prethodni zakon okarakterisao kao apsurdan. Niko nikada nije maltretirao dvosed, a za razliku od ovog komada nameštaja životinje imaju emocije i osećanja. Ovo je jednostavno mera kojom će životinje biti bolje zaštićene od određenih oblika okrutnosti – istakao je Feri.

Ovim zakonom biće regulisano i ko od supružnika u slučaju razvoda dobija ljubimca na staranje, kao i mogućnost da vlasnici svojim ljubimcima ostave nasledstvo ako to žele.

Izvor: Life With Dogs