Da, verovai ili ne, ali koze se zapravo čuvaju i kao kućni ljubimci! Jarići su podjednako slatki kao i štenci, a širom sveta trend čuvanja ove životinje postaje sve učestaliji. Pročitajte nekoliko zaniljivosti koje smo izdvojili za vas a koje će vas možda naterati da razmišljate o novom ljubimcu.
02kUkoliko želite ljubimca kojem ćete bacati lopticu da vam donese, koza možda i nije izbor za vas. Čuvati kozu kao ljubimca podrazumeva da prihvatite životinju takva kakva jeste. Naime, koze je potrebno čuvati u dvorištu gde će im biti dostupni elemnti prirodnog staništa.

Kuća ili dvorište?
Ove životinje nisu pogodne za čuvanje u kući ili stanu, jer će gristi i žvakati vaš nameštaj i stvari. Dok i ostali ljubimci znaju to da rade, psi i mačke se mogu izdresirati da to ne rade, koze ne.

Hrana
Kada govorimo o nezi, kozama je potrebna hrana, voda, spavanje, igra i borba. Većina koza jede nekoliko puta na dan, praveći pauze za odmor i varenje. Kroz sat vremena nastavljaju klopu. Zato je važno da obezbedite dovoljne kolicine sena, lucerke itd.
01kVoda
Takođe, važno je da koza uvek ima dostupnu čistu i svežu vodu. Kako običajena hrana ove životinje je vrlo suva, potrebna je voda – uvek!

Malo zanimljivosti o kozama
Takođe, rešili smo da izdvojimo nekoliko zanimljivih činjenica o kozama, koje će vas možda naterati da razmiliste o udomljavanju novog ljubimca.

Pre nekih 10 hiljada godina, koza je bila prvi biljojed koji je pripitomljen. Kosti domaćih koza pronađene su na prostorima zapadne Azije a procenjuje se da su stare oko devet hiljada godina. Danas postoje dve vrste koza – domaća (Capra hircus), koja se najčešće čuva na farmama, i divlja (Oreamnos americanus), koja živi na strmim planinama severozapadne Amerike.

Inače, iako su vrlo izdržljive životinje, koze ne podnose jednu stvar – kišu. Prema nekim istraživanjima, pre početka oluje i prvih kapi kiše koze će požuriti da pronađu sklonište.

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Biology Letters, koze kada su uplašene često će gledati čoveka pravo u oči.

Ono što mnogi ne znaju jeste da se koze rađaju sa zubima. Kada mlečni zubi ispadnu, izrastu 24 kutnjaka i 8 sekutića. Takođe, koze nemaju zube na gornjoj vilici, već imaju čvrstu dentalnu ploču koja vrši tu ulogu.

Da li ste spremni za novog ljubimca?

Foto: flickr/gotovanvermazeren