Retka i veoma stara rasa sa Tajlanda. Ova mačka prepoznatljiva po po krznu boje olujnih oblaka i glave u obliku srca u zemlji porekla smatra se simbolom sreće i prosperiteta.

korat 2POREKLO– Navodi se da prvi pisani izvori koji opisuju ovu rasu datiraju iz perida između 1350. i 1767. godine u Tajlandu. Umetnici i pisci dokumenata, čija su imena odavno zaboravljena, opisuju je kao mačku koja donosi sreću, s očima boje lista pirinča koje sjaje poput kapljica rose na lotosovom listu, a i krzna boje kišnih oblaka i srebra. Na Tajlandu vekovima je bila poznata kao Si-Sawat, što znači “srećna”. Smatralo se da svojim vlasnicima donosi prosperitet, pa su ih često darovali kao venčani dar, dok se u ruralnim područjima verovalo da korat mačke “olujnih boja” imaju moć nad vremenskim prilikama – poljoprivrednici su navodno vodom polivali mačke kako bi dozvali kišu. Ova mačka smatra se jednom od najčistijih rasa. Razlog tome je insistiranje klubova za uzgajanje korat mačke da se rasa održava na prirodan način, pa je ukrštanje s drugim rasama zabranjeno. Osim toga ovo je jedna je od retkih rasa koja je samo jedne boje.
Korat mačka za koju se veruje da je jedna od najstarijih rasa, na zapadu se pojavljuje tek negde šezdesetih godina prošlog veka, tačnije 1959. prvo u Americi, početkom sedamdesetih godina u Britaniji. Korat je još uvek velika retkost. Naime, razlog je taj da Korat mačka kao simbol sreće i blagostanja u njenoj domovini ne može da se kupi već ona može da promeni vlasnika samo kao poklon.

korat 1TELESNE KARAKTERISTIKE – Ove mačke po boji i izgledu dosta podsećaju na rusku plavu mačku. Korat je srednje veličine, mišićava ali relativno vitka, orijentalnog tipa. I pored toga ima jake stabilne kosti, velike je težine u poređenju sa veličinom tela. Noge su stabilne, zadnje nesto duže nego prednje, a šape su ovalne. Rep je srednje dužine i pri kraju deblji, vrh je zaobljen. Korat spada u grupu mačaka koje sporije rastu, tako da punu veličinu i lepotu dostižu tek nakon treće godine. Jedina je rasa mačaka koja ima specifičan oblik glave, u obliku srca. Njuška i brada su srednje jačine. Čelo je veliko i relativno ravno, a nos je na vrhu lako zaobljen pokazujući na gore. Oči su izrazito velike i najčešće intenzivno zelene. Mogu biti i boje ćilibara, ali su standardom poželjne zelene. Kao i svi mačići i Korat mače ima plave oči koje posle dvanaest nedelja počinju da menjaju boju, a prava nijansa pokazuje se tek u zrelijem dobu.

KRZNO je kratko do srednje dužine, tanko i svilenkasto i leži uz telo. Dozvoljena je samo jedna boja, to je sivkasto plava sa srebnastim vrhovima dlake. Šare, fleke ili senke nisu dozvoljene. Korat mačka druge boje nije čistokrvna Korat. Razlika između ove i ruske plave mačke je što korat ima jednoslojno krzno prilepljeno uz telo.

korat 4TEMPERAMENT– Ono što je zaista posebno kod korat mačke to je njen temperament. Ove mačke važe za veoma dobre i umiljate pa ih mnogi najozbiljnije preporučuju kao lek, pogotovo za osobe sa srčanim tegobama. Njihovo graciozno i milo držanje i neobična privrženost ljudima smiruju i unose spokoj u kuću. Iako su živahne, nisu destruktivne. Inteligentne su, i stalno istražuju, proučavaju, otvaraju, zagledaju. Veoma su nežne i pažljive sa decom. Ova rasa nije velika brbljivica kao njene rođake sa orijenta, ali će pronaći način da komunicira i kaže vam šta želi. Osim što su privržene ljudima, posebno su srećne u okruženju drugih mačaka svoje rase. Imaju korat 3izuzetno razvijena čula sluha, vida i dodira i izbegavaju veliku buku. Ove mačke vole puno pažnje a mnogi navode da one zauzvrat, daju iskrenu i čistu ljubav i privrženost.

NEGA I ZDRAVLJE – Korat nije težak za održavanje. Preporučaje se redovno češljanje i četkanje, jednom nedeljno. Dlaka mu ne otpada tako brzo, pa čak i oni koji su alergični mogu boraviti u istom prostoru s ovom mačkom. Ova rasa spada u relativno zdrave i otporne rase, mada u retkim slučajevima, neke korat mačke mogu patiti od neuro-mišićnih poremećaja pod nazivom GM1 i GM2.