Kada se povede diskusija koji pas ima najjaču vilicu, treba imati na umu da se na ovo pitanje ne može dati baš potpun odgovor. Snaga ujeda će varirati od rase do rase, od jedinke do jedinke u okviru rase, pa čak i od okolnosti u kojoj se životinja nalazi.

Silina ugriza

Silina ugriza je termin koji naučnici koriste za merenje količine pritiska koju pas vrši prilikom ugriza. Što je jači ugriz, veći je pritisak, a samim tim i veći potencijal štete na predmet ili osobu koja je ugrižena. Postoji nekoliko faktora koji određuju silinu ugriza, ali naučnici se slažu da veličina glave i građa same vilice igra veliku ulogu kada se meri pritisak stegnutih čeljusti.
Snaga ugriza jedne rase ne može se potpuno tačno utvrditi, jer će se merenja varirati svaki put u zavisnosti od psa do psa. Obučeni i dresirani psi da ugrizu rukav markiranta imaju veću snagu ujeda od onih koji nisu trenirani. Čak i ako se eksperiment ponavlja više puta samo sa jednim psom rezultati će biti različiti u zavisnosti od toga koliko je pas motivisan u svakom novom pokušaju.

Uday v.h. Falconsnest at the age of 9 years bite work

Koja rasa ima najjače čeljusti?

Nacional Geographic je testirao brojne životinje, uključujući i vukove kako bi odredili ko ima najjače čeljusti, a samim tim i najmoćniji ujed. Nije iznenađenje da su se vukovi našli na samom vrhu po silini ugriza koji pravi pritisak od 185.5 kg (406 funti). Agresivan vuk u samoodbrani ili odbrani mladunaca može da nanese ugriz neverovatne siline od 545.5 kg pritiska (1200 funti). Poređenja radi čovek vilicom i zubima u proseku pravi pritisak od svega 54,5 kg (120 funti) što je 10 puta manje.

Top 5 rasa za koje se smatra da imaju najjaču vilicu su velike rase poznate po jakom ugrizu. Ove rase po statističkim podacima imaju najveću stopu napada na ljude i često su navedeni kao opasni psi. To naravno ne znači da je agresivnost odlika sledećih rasa već na to utiču mnogi drugi faktori kao i iskustvo i želja vlasnika da utiče na njihovo ponašanje.

Pitbul
Pitbul je postao sinonim za rasu psa sa jakim čeljustima koji ako nisu adekvatno trenirani i dresirani mogu da budu opasni. Opasnost od ugriza se povećava ako vlasnik pospešuje i odobrava agresivnost kod psa. Iako ovaj pas po testiranju Nacionalne geografije nema najjači ugriz ipak se našao u prva četiri mesta. Silina njegovog ugriza iznosi 106,8 kg (235 funti), što složićete se nije malo.

Nemački ovčar
Iako je Nemački ovčar prvobitno uzgajan da drži ovce na okupu, sa razlogom je postao jedan od najboljih radnih pasa pri policiji i vojsci. Ovaj moćan i inteligentan pas ujeda silovito praveći pritisak od 108,2 kg (238 funti), što je za nijansu više od pitbula.

Rotvajler
Rotvajler ima ogromnu glavu i velike čeljusti. Oni se nalaze na prvom mestu liste testiranih pasa sa ugrizom koji pravi pritisak od neverovatnih 149,1 kg (328 funti). Njih prati i loša reputacija pa se nalaze na drugom mestu na listi najopasnijih pasa. Na prvom je pitbul koji po statistikama najčešće ugrize čoveka.

Mastif
Mnogi odgaivači i ljubitelji Mastifa tvrde da upravo ova rasa ima najjači ugriz. Navodno mastif ima snagu ugriza od 250,9 kg (552 funti). Ako su ove tvrdnje tačne, Mastif bi se našao na prvom mestu.

Doberman
Doberman je veoma energičan pas koji može biti veoma agresivan. Mnogi smatraju da je upravo ovo rasa sa najačim ugrizom siline 272,7 kg (600 funti) pritiska. Međutim, to je u velikoj meri neosnovano jer do sada nisu zabeleženi ovakvi rezultati.

Teško je sa sigurnošću tvrditi koja rasa ima najjači ugriz. Od pasa koji su naučno testirani i evidentirani, Rotvajler se pokazao kao pas sa najjačom vilicom. Ako su glasine tačne Doberman bi mogao da preuzme titulu, ali do sledećeg testiranja i potencijalnog obaranja rekorda Rotvaler je pas broj jedan.