Čulo mirisa je verovatno najstarije od svih pet čula. Njuhom i mačke i psi registruju postojeće mirise u okolini, ali i sve promene koje se u njoj zbivaju. Poređenje razvijenosti čula kod ove dve životinje čest je predmet mnogih debata, ali i naučnih istraživanja.

Za one koji odmah žele da saznaju rešenje ili da potvrde ono što već znaju pobednik je pas. Mnoga istraživanja su potvrdila da psi imaju mnogo izraženiji njuh sa više od 200 miliona receptora za miris u odnosu na mačke koje imaju samo 19 miliona. Poređenja radi čovek ima tek negde oko 5 miliona.

Brojna istraživanja više puta su potvrdila da je kod pasa najrazvijenije čulo mirisa odnoso njuh, a evo i razloga zašto?

 

 

 

Veći nos – bolji njuh
Nosna šupljina prekrivena je mnoštvom nervnih završetaka i receptora mirisa. Čulne ćelije koje su gusto poređane po nosnoj membrani pretvaraju mirise u hemijske poruke koje se prenose u olfaktorno područje mozga. Po pravilu, veći i duži nos ima i više receptora mirisa, a time je i njuh bolji. Mačke u ovom slučaju ispadaju iz konkurencije, jer i najmanja rasa među psima Čivava ima veći nos od bilo koje mačke. Kada je površina nosa i broj receptora misrisa u pitanju pojedina istržaivanja ustanovila su da labrador ima oko 120 miliona receptora, jazavčar 125 miliona, foksterijer 147 miliona, a nemački ovčar više od 200 miliona.

Evolucija bitan faktor
Mačke i psi u divljini različito su koristili svoja čula, pa i čulo mirisa. Psi su svoje neverovatno čulo mirisa pre svega koristili da nanjuše plen, dok su mačke osim toga bile usmerene na razmenu mirisnih signala na teritoriji i jačanje i uspostavljane veza . I danas je razmena mirisa veoma važna za uspostavljanje zajedničkog „porodičnog“ mirisa zbog kog se mačka oseća prijatno kod kuće. Veoma razvijeno čulo mirisa kod pasa danas ove životinje čini nezamenljivim kada je traganje u pitanju. Tako na primer lovačke rase poput baseta, bigla.. love pomoću njuha i slede miris – koji može biti i do nedelju dana star.

pas njuh tekstSličnost -Jakobsonov organ
Osim u nosu, mačke i psi poseduju još jedno čulo mirisa u vidu Jakobsonovog organa. Radi se o hemijski osetljivim nervnim završecima koji se nalaze u gornjem delu usne duplje. Ovaj vomeronazalni organ, koji je parni osetilni organ, služi za identifikaciju neisparivih hemijskih materija koje imaju visoku molekularnu masu. Ovakve materije su feromoni. Da li ovaj organ ima ulogu i u nekom drugom procesu utvrđivanja mirisnih materija nije u potpunosti razjašnjeno.

izvor: pet360.com
foto:wallpapermania.eu,pbs.org,catproblemsresolved.com,pictures-of-cats.org