Knjiga Kliker trening, autor Veljko Stanišić

Knjiga Kliker trening, autor Veljko Stanišić, www.darkfall.rs

Kliker metoda dresure pasa (ali i drugih životinja) nije previše poznata u Srbiji. Naprotiv, mnogi treneri i dalje na ovu metodu gledaju kao na novotariju koja ne daje za njih željene rezultate, dok drugi na ovaj način veoma uspešno postižu izuzetne i zavidne rezultate.

Jedan od dobrih primera iz prakse je škola za dresuru pasa DarkFall u vlasništvu trenera Veljka Stanišića. DarkFall iza sebe ima iskustvo od više stotina obučenih pasa, a Veljko Stanišić je ujedno i autor jedine knjige o kliker treningu napisane i izdate na ovim prostorima. Naziv knjige je, očekivano, „Kliker trening“.

Šta je kliker metoda?

Kliker metoda predstavlja pozitivan način dresure pasa, što ukratko znači da se pas za željeno ponašanje nagrađuje, dok se trenuci kada pas takvo ponašanje sam ne nudi ne kažnjavaju, već se prosto ignorišu (ostaju bez nagrade). Trener putem male sprave koja ispušta „klik“ zvuk označava psu željeno ponašanje, nakon čega pas dobija (zasluženu) nagradu u vidu hrane ili loptice.

Psi vrlo brzo povežu zvuk klikera sa nagradom koja sledi, tako da nakon određenog vremena psu putem „klika“ možemo vrlo precizno ukazati na željena ponašanja, bilo jednostavna ili složena.

Na primer, možemo vrlo precizno označiti trenutke kada pas sedne, legne, dođe do nas, preskoči prepreku, okrene se u krug i tome slično.

DarkFall, Salaš 39, Bačka Balanka

DarkFall, Salaš 39, Bačka Balanka

Škola i odgajivačnica DarkFall

Škola za dresuru pasa „DarkFall“ dugi niz godina trenira i odgaja pse za širok spektar radnih ispita i aktivnosti.

Sama škola je smeštena na velikom i prijatnom salašu u blizini Bačke Palanke, sa poligonom za treninge i pripremu pasa za radne ispite (IPO, B-BH program, ZTP, Kerung i tome slično), a pored Veljka Stanišića koji je vlasnik i trener, pomoć u treninzima i brizi o psima mu uveliko pružaju supruga i sin.

Školu DarkFall karakteriše veliko i dugogodišnje iskustvo u primeni i usavršavanju kliker metode, zahvaljujući kojoj psi napuštaju školu sa velikom motivacijom i željom za radom sa vodičem, odnosno, vlasnikom. Jedna od činjenica koja govori u prilog tome jeste i to što su psi iz škole i odgajivačnice DarkFall veoma često svoju karijeru započeli kao policijski ili vojni psi u inostranstvu.

Pas iz DarkFall-a u Američkoj policiji

Pas iz DarkFall-a u Američkoj policiji

Ideja koja stoji u pozadini treninga jeste da pas treninge doživi kao igru, da u njima uživa i da sa nestrpljenjem čeka da izađe na poligon ili posluša komandu svog vlasnika. Suština je u stvaranju duboke i neraskidive veze sa psom, u čemu će obe strane uživati.

Tako je i jedna od taktika uspešne dresure upravo dug i temeljan rad na stvaranju čvrste osnove i povezanosti sa psom još od malih nogu, već sa 7 ili 8 nedelja starosti, kao i konstantno pružanje prilike psu da kroz igru nauči sve ono što od njega tražimo. Poslušnost tada dođe sama od sebe, jer pas počinje da uživa u radu.

Ipak, da ne bismo puno pisali o tome kako to Veljko Stanišić i škola DarkFall treniraju pse, najbolje je da pogledate neke od snimaka sa njihovog YouTube kanala i sami se uverite.

 

Snimci sa treninga u toku

 

 

Sve dodatne informacije o školi i odgajivačnici DarkFall, kao i knjizi „Kliker trening“ možete potražiti na:

a mi se ovom prilikom zahvaljujemo Veljku na dozvoli da iskoristimo njegove slike i video snimke.