Kartuzijska mačka ili chartreux cat je stara francuska rasa mačke. Ova mačka sjajnog plavičastog krzna veoma je šarmantna, inteligentna i odličan lovac. Poznata kao mačka s smeškom na licu veoma je omiljena u Francuskoj, ali i u Kanadi gde je i maskota velikog svetskog džez festivala u Montrealu.

kartuzijska macka

POREKLO – Veoma stara rasa mačke, o čemu svedoče i brojne pretpostavke, ali i legende o njenom nazivu. Pretpostavlja se da je prapostojbina ove mačke Sirija i da je na tlo Evrope stigla u 13. veku. U početku je bila poznata kao sirijska mačka. U pojedinim izvorima takođe se pominje i pod nazivom malteška, ali i kiparska mačka. Ime chartreux, kartuzijska mačka, pojavljuje se u francuskim dokumentima iz kasnog srednjeg veka. Naziv ove rase takođe prate brojne legende. Dugo se verovalo da mačke nose naziv po kartuzijskim kaluđerskim redom koji su ih navodno uzgajili, što nije tačno. Pretpostavlja se da su ove mačke dobile naziv chartreux zbog sličnosti njihovog krzna sa vunom iz Španije koja se upotrebljavala za tkanje tih tipično sivo-plavih odora kartuzijskih kaluđera. Pojedini izvori navode da je bila veoma rasprostranjena u okolini Pariza. Selektivno gajenje kartuzijskih mačaka počinje 1925. godine na inicijativu sestara Leže koje su oduševljene lepotom svoje mačke rešile da popularizuju ovu rasu. Sestre Leže su upornim radom i na osnovu crteža i opisa rase iz starih dokumenata uspele da učvrste sve karakteristične odlike rase.

chartreux ili kartuzijska mačka

Prve primerke ovih mačaka prikazivale su na felinološkim izložbama počevši od 1931. Tri godine njihova mačka bila je birana za najlepšu mačku na izložbi pariskog Cat-Cluba. Kartuzijska mačka prvi zvaničan standard dobila je 1939. godine.
Nakon Drugog svetskog rata opstanak ove rase je bio doveden u pitanje. Mnogi odgajivači našli su rešenje u ukrštanju ove rase sa persijskom mačkom i sa britanskom kratkodlakom zbog čega je mačka izgubila neke bitne karakteristike. Osim toga sedamdesetih godina prošlog veka kartuzijska i britanska kratkodlaka mačka postale toliko slične da je Međunarodna felinološka federacija odlučila da se takmiče u istoj kategoriji i da ih zajedno ocenjuju. Ta odluka pormenjena je 1977. godine kada su ove dve rase ponovo odvojene. Početkom sedamdesetih godina, rasa je izvezena u Sjedinjene Države, a danas je prisutna i cenjena širom sveta.

 

kartuzijska macka gradja

TELESNE KARAKTERISTIKE
Krupna mačka mišićavog tela sa dobro razvijenim grudima, ali uprkos snažnoj građi, elegantna i graciozna. Noge su srednje dužine u srazmeru sa telom, jake, mišićave, ali ne previsoke. Šape su široke, velike i blago zaobljene. Rep je srednje dužine, širi u osnovi a u korenu se sužava. Glava je velika i ima oblik izokrenutog trapeza , široka u osnovi sa uskim pljosnatim delom između ušiju. Blago izraženih obraza (ali ne kao kod britanske kratkodlake) ostavlja utisak da se uvek smeška. Nos je ravan i širok u celoj dužini, ne sme biti prćast. Uši su visoko postavljene, srednje veličine, blago se šire ka spolja. Oči su krupne i izražajne, ali ne smeju biti okrugle i spoljnji krugovi očiju moraju se blago uzdizati. Boja tamno žuta do tamno bakrenasta, ne sme biti razvodnjena niti imati tragova zelene boje.
Krzno je gusto i sjajno . Poddlaka je blago vunasta i raskošna. Krzno mora biti uspravno, a ne slepljeno uz telo. Najtipičnija i najcenjenija osobina kartuzijske mačke je plava boja njene dlake. Boja dlake varira u svim nijansama plave, ali svetla nijansa je najtraženija. Krzno mora biti jednolično obojeno bez smeđih i crvenkastih nijansi, belih dlaka ili mrlja i tipinga. Standard toleriše fantomska tabi obeležja kod mačića, u uzrastu do godinu dana.

kartuzijska macka narav

TEMPERAMENT
Kartuzijska mačka je veoma inteligentna i dobroćudna. Umiljata je, odana i veoma tiha, retko se oglašava. Uživa da zabavlja ukućane i da se igra, a ponaša se kao mače i kad odraste. Voli da se mazi, ali drži do svoje nezavisnosti i samostalnosti. Ova mačka je veoma pametna i može se naučiti da donosi stvari. Odaziva se kada je zovu po imenu i uživa da prati svog vlasnika. Čvrstog je karaktera i zna šta hoće i kako da dobije to što želi. Veoma je spretna i dobar je lovac. Kartuzijska mačka se podjednako dobro prilagođava životu u urbanim, kao i u seoskim uslovima.

NEGA I ZDRAVLJE
Kartuzijska mačka je snažna i otporna rasa koja uglavnom nema nikakvih zdravstvenih problema. Pošto nije mnogo aktivna, a ima veoma dobar apetit, treba voditi računa o njenoj ishrani jer može postati sklona gojaznosti. Njena gusta dlaka zahteva redovno četkanje. Zbog veoma guste poddlake, stalna nega dlake je važnija nego kod drugih kratkodlakih rasa. Prosečan životni veko ve rase je oko 12 godina.

Zanimljivo je da prvo slovo u službenom imenu kartuzijske mačke otkriva datum njenog rođenja. Sve kartuzijske mačke rođene u istoj godini imaju službena imena koja počinju istim slovom, pa tako mačka ove rase rođena 2013. godine ima službeno ime koje počinje na slovo I. 
foto: vetstreet.com , catcraze.com, chatterie-ambre-et-saphir.fr, cattime.com