Mnogi psi su od ranih dana priviknuti i naučeni na kontakt sa drugim psima. Upoznati su sa psećim govorom tela, znaju kako da se izbore sa dominantnim psom ili nisu imali traumatična iskustva. Međutim, to često nije slučaj sa našim ljubimcima. Neki se plaše drugih pasa, neki reaguju agresivno, neki ih ignorišu. Bilo kako bilo, čak i ako je vaš pas veoma druželjubiv, to se možda ne može reći za drugog i važno je da upoznavanju pristupite oprezno.

1) Držite pse na povocu
Tako ćete zadržati kontrolu nad oba psa ukoliko bilo koji od njih pokaže znakove agresivnog ponašanja. Držanje psa na povocu može imati negativne efekte ukoliko psa naglo cimate, jer drugi pas nagle pokrete može interpretirati kao pokušaj napada. Zato vodite računa da povodac ne cimate već da, ako bude potrebno, psa lagano povučete na drugu stranu.

2) Upoznavanje vršite na neutralnom terenu
Psi su u najvećem broju slučajeva spremni da vatreno brane svoju teritoriju. Upoznavanje nikada nemojte vršiti na teritoriji jednog od njih. Neka to bude nepoznat i nov teren za oba psa.

3) Pre zvaničnog upoznavanja, prošetajte
Da bi upoznavanje bilo što manje stresno, pre bilo kakvog njuškanja i upoznavanja napravite dugu šetnju. Neka osoba koja vodi drugog psa ide pored tako da psi vide jedan drugog, ali da ne mogu da priđu blizu. Posle nekog vremena psi će se opustiti, odnosno steći će naviku da je i drugi pas tu.

4) Pustite pse da se onjuše
Kada vidite da su se psi opustili, pustite ih da se lagano onjuše. Kao što sam već napomenuo, važno je da u ovom trenutku ne cimate povodac. Ako primetite bilo kakav vid agresije, lagano pomerite psa i nastavite šetnju. Posle nekog vremena pustite ih opet da se onjuše.

5) Skrenite vašem psu pažnju na vas
Ponesite lopticu, krpicu, drveni štap (ili šta već vaš pas voli) i igrajte se sa njim tako da zanemari prisustvo drugog psa. Neka osoba koja vodi drugog psa radi to isto na udaljenoj lokaciji. Kada vidite da se psi međusobno ignorišu, sklonite igračke i pustite ih opet da se onjuše i eventualno započnu igru.

6) Pustite ih da se igraju
Budite oprezni u prvim koracima koje psi prave ka zajedničkoj igri, jer lako može doći do tuče. Ukoliko primetite da su se psi opustili (dlaka nije nakostrešena, spuštene su uši ili rep i slično) i da ni jedan od njih ne pokazuje znake agresije, pustite ih da započnu igru. Preporučljivo je da zadržite povodac u rukama, kako biste imali kontrolu nad psom. U kasnijim fazama, kada vidite da su se sprijateljili, možete na početku ostaviti povodac zakačen za ogrlicu. Tako ćete moći lako da odreagujete ako dođe do sporne situacije.

Ukoliko se potuku, nemojte vašeg psa hvatati za ogrlicu, vrat ili druge delove tela jer vas može nenamerno povrediti. Bolje psa povucite tako što ćete uhvatiti povodac koji je ostao zakačen za ogrlicu (idealno je da bude što duži).

7) Opustite se
Poslednje, ali možda najvažnije, jeste da vi budete opušteni. Vaš pas može reagovati agresivno ili se ponašati nesigurno samo zato što mu vi šaljete takve signale. Ako ste vi samouvereni, velike su šanse da ćete takvo raspoloženje preneti i na psa.

Da li vi imate savet koji biste podelili sa nama kada je upoznavanje pasa u pitanju?