DogWaitingVerujem da ne postoji vlasnik psa, sadašnji ili budući, koji sebi nije postavio ovakvo pitanje. I pored velike ljubavi prema životinjama, svi mi imamo mnoštvo drugih redovnih i dnevnih obaveza. Posao, škola, fakultet, porodične obaveze, odvajanje vremena za naše prijatelje i još mnoštvo toga.

Sa druge strane, psi su društvene životinje, životinje koje ne mogu bez svog ljudskog ili psećeg čopora. I ne samo to, psi vole da se igraju, vole lov (iako se kod nekih taj nagon u određenoj meri izgubio) i u prirodnom okruženju gotovo uvek bi bili u čoporu. Zajedno bi branili svoju teritoriju, zajedno bi lovili, zajedno bi se zavitlavali i igrali pre nego što se zavuku u jazbinu.

Bez obzira na njihovo poreklo i činjenicu da su odavno domaće životinje, oni i dalje nose sve pobrojano u svojim genima. Nema veće tragedije za psa od toga da vreme provodi potpuno sam.

Dakle, kako uklopiti psa u dnevne obaveze?

Mislim da je odgovor na ovo pitanje veoma jednostavan, ali da zavisi najpre od odgovora na jedno drugo pitanje. Da li ste spremni da narednih 15 (a možda i više) godina odvojite vreme za još jednog člana porodice? Pas će postati upravo to. Prolaziće kroz pubertet, razvijaće se, moraće da prebrodi strahove, da upozna i snađe se u mnoštvu novih situacija, biće ponekada bolestan i moraće da posećuje veterinara, napraviće povremeno haos u dvorištu ili kući, biće mu potrebna kvalitetna hrana da ostane zdrav, biće mu dosadno i tražiće igru ili duge šetnje. Biće mu, pored svega pobrojanog, potrebno još hiljadu drugih stvari, a vama vremena i, nažalost, novca.

Dobro razmislite da li ste spremni na to.

White-Dog-Happy-Puppy-Windows-Wallpapers-HD-Background

Ako volite životinje a ne možete psu da priuštite to da bude ravnopravan član porodice, najpoštenije rešenje jeste da psa ne uzimate. Postoji mnogo drugih načina da kao ljubitelj životinja pomognete napuštenim psima, pre svega kroz donacije i pomoć azilima i organizacijama koje se bave zaštitom životinja. Nemojte uzeti psa koji će svoj životni vek provesti u samoći, zaključan u kavezu, vezan na lancu u skrivenom delu dvorišta ili lutajući ulicama.

Ako je odgovor na postavljeno pitanje DA, zaboravićete na sve obaveze i nedaće koje čuvanje psa nosi sa sobom, jer će vam uzvratiti ljubav i pružiti bezpogovornu vernost. Biće vaš najbolji prijatelj, zaboraviće na vaše mane i učiniće vas srećnim čim se nađete u njegovoj blizini, jer će i on tada biti srećan.

Strpljivo će čekati da završite obaveze koje imate, samo nemojte da ga zapostavite. Ni dok padate sa nogu od umora. Nikada.