Neverovatna sposobnost mačaka da se gotovo nakon svakog pada uvek dočekaju na noge, dugo vremena fascinira mnoge. Brojni naučnici posvetili su se proučavanju i ilustraciji ovog „čuda fizike“. Pre nekoliko dana predstavljen je video snimljen kamerom visoke rezolucije, koji otkriva tajne ove fascinantne tehnike.

Fleksibilana kičma i izuzetno razvijena ravnoteža omogućavaju mački da se okrene tokom pada. Prilikom pada ili skoka sa visokog mesta, mačka koristi čulo vida ili sistem za ravnotežu smešten u unutrašnjem uhu kako bi razlikovala šta je gore a šta dole i da bi rotirala svoje telo u pravom smeru. Ova sposobnost počineje da se razvija kod mačića već sa nekoliko, odnosno tri nedelje, a tokom godina ona se sve više usavršava.
zasto se macke uvek docekaju na noge
Prilikom pada mačke prvo rotiraju glavu, a zatim kada u popunsti okrenu telo ka zemlji mnoge „izravnaju“ svoje telo, poput padobrana, kako bi stvorile veći otpor vazduhu i usporile svoj pad. Pri samom udaru o zemlju, mačka ispruži sve četiri noge i zaobli leđa, što amortizuje jačinu udarca o zemlju.
Pogledajte snimak koji otkriva detalje ove  neverovatne „mačje veštine“, a na kome su radili naučnici Zoološkog društava iz Londona i Univerziteta „Kembridž“.

 

 

izvor: Telegraph.co.uk