Projekat pod nazivom „Tajni život pasa“ nedavno je javnosti predstavio snimak koji otkriva na koji način psi piju vodu. Video snimljen kamerom visoke rezolucije, u više od 1.000 frejmova, predstavlja zanimljivu „tehniku“ kojom se psi služe dok unose tečnost. Ranija istraživanja su takođe utvrdila da i mačke koriste sličnu ali manje „haotičnu“ tehniku.

Verovatno ste mnogo puta pomislili da vaš ljubimac prospe više vode nego što popije, jer uvek oko činije ostavi baru. Međutim, nasuprot npr. konjima koji tečnost unose usisavanjem nagore, psi u ovom procesu uvijaju jezik u oblik nalik posudici, koja im omogućava da unesu dovoljno tečnosti u svoj organizam.

Pogledajte snimak nemačkog ovčara dok pije vodu, a koji do najmanjih detalja otkriva ovu neuobičajenu tehniku unošenja tečnosti:

Istraživanja su pokazala da mačke i psi koriste sličnu tehniku, ali one to čine manje haotično ne ostavljajući prevelik nered iza sebe. Razlog za to se i dalje istražuje ali mnogi naučnici pretpostavljaju da su mačke razvile ovaj „pažljiviji način“ zbog toga što ne vole da budu isprskane ili pokvašene, jer je njuška mačke i njena cela glava, ali posebno deo oko nosa i brkova izuzetno osetljivi, tako da je moguće da mačka želi da ih zadrži što suvljim.

Izvor: mnn.com