Verni pratilac čoveka i odani prijatelj kako bi iskazao svoja osećanja često koristi svoja usta, oči, rep ili celo telo. Pogledajte 10 tipova ponašanja kojima najbolji čovekov prijatelj pokazuje emocije prema vlasniku.

01k

1.Maše repom

Većina pasa maše repom kad je srećna i u mnogim slučajevima, mahanje repom znači pokazivanje uzbuđenosti ili radosti. Srećan pas maše repom lagano, držeći ga u prirodnom polozaju, tj. u nivou kičme. Mnogi psi u naletu radosti zajedno sa repom mrdaju i zadnji deo tela što izgleda potpuno smešno i neodoljivo svim ljubiteljima pasa.  Međutim ne treba zaboraviti da pas mahanjem i raznim položajuma repa ukazuje i na drugačija raspoloženja.

2.Prati vlasnika u stopu

Privrženost i odanost pas će pokazati tako što će vlasnika pratiti u stopu i uvek biti bluzu njega. Psi kao veoma društvene životinje svog vlasnika i ostale članove porodice shvataju kao svoj čopor, pa će u svakoj prilici odano prati svaki pokret vlasnika i uživati u njegovom društvu. Takvim ponašanjem pas jednostavno pokazuje da i on hoće da bude tamo gde i njegov gazda želi da bude.

3.Liže vlasnika po ruci, nozi, obrazu…

Jedan od čestih gestova kojima pas pokazuje ljubav i privrženost je lizanje. Po nekim mišljenima, kada pas liže svoga gazdu, on ga zapravo ljubi i tako iskazuje svoju ljubav. Osim toga psi, a naročito maldi psi na taj način poručuju i da je vreme za obrok. Međutim lizanje takođe može biti i znak pokornosti. U divljini, slabiji psi ližu jače u znak pokornosti što predstavlja način uspostavljanja harmonije u čoporu. U kućnim uslovima pas ovakvim gestom pokazuje da zna ko je gazda.

02k

4.Skače na gazdu pri svakom susretu

Ritual radosnog dočeka gazde je uobičajeno ponašanje koje ispoljava većina pasa. Skakanje gazdi ili nekom drugom čalnu porodice prednjim šapama na ramena, u zagrljaj, je gest čovekovog najboljeg prijatelja kojim on pokazuje svoje oduševljenje što ih vidi. Psi ovakav obrazac ponašanja, koji je ustvari način pozdravljanja, usvajaju dok su još sa majkom. Mnogi vlasnici se odlučuju da koriguju ovakvo ponašanje dresurom, jer ma koliko bilo simpatično dok je pas mali, kada ljubimac odraste naročito ako je u pitanju velika rasa to zna postati neprijatno.

5.Valja se i okreće stomak

Još jedan od načina na koji pas pokazuje ljubav i poštovanje je valjanje na leđima. Ovakvo ponašanje psa sastavni je deo igre sa osobama koje voli i kojima veruje. Pokazivanje stomaka, mesto gde su najranjiviji, je dokaz poverenja. Ovaj gest zanači da je pas potpuno opušten i da uživa u vašem društvu.  Uzvratite ljubav maženjem i češkanjem njegovog stomaka. Ne pokušavajte na silu da okrenete psa na leđa, njegovo poverenje se zaslužuje.

6.Društven je

Pas je društvena životinja, koja želi da bude uz svoju porodicu koju shvata kao svoj čopor. Pas koji oseća ljubav i povezanost sa članovima porodice, pokazivaće to svakim svojim pokretom i želeće uvek da da bude deo zajednice i da prati sva zbivanja u njoj.

7.Veran je

Osobina koja posebno izdvaja psa od drugih ljubimace je bezrezervna vernost i odanost vlasniku. Privrženost vlasniku i porodici je još jedna nasleđena osobina od njegovog predka vuka koji je ceo život odan svom čoporu. Život i pripadnost zajednici jednostavno su u genetskom kodu psa, a tu pripadnost on upravo pokazuje privrženošću i vernošću.

03k

8.Spava pored gazde

Mnogi ovakvo ponašanje psa smatraju neprihvatljivim i često dresurom pokušavaju iskoreniti ovu naviku. Međutim, treba imati u vidu da je ovde u pritanju prirodni instinkt, jer pas želi biti u blizini ljudi koje voli. On traži ugodno mesto gde se oseća sigurno i bezbedno i gde je toplo, a to mesto je uz vlasnika ili nekog od članova porodice. Stavovi o ovoj navici psa u podeljeni, pojedini tvrde da ovakvim ponašanjem pas želi da preuzme ulogu „alfe“ u porodici, dok drugi to objašnjavaju činjenicom da su to životinje koje žive u čoporu i koje da bi zadržali toplinu tokom noći spavaju jedni uz druge.

9. Brine za članove porodice kad su bolesni

Pas može osetiti kada se neko od članova porodice ne oseća bas najbolje. Kao što i vukovi u divljini paze na svoje članove čopora, ližu jedni drugima rane kada su povređeni, tako i pas ima potrebu da brine o bolesnom članu porodice. U takvoj situaciji pas će se pobrinuti da bude uvek u blizini, a ako mu je dozvoljeno verovatno će se i sklupčati uz svog vlasnika.

10. Osmehuje se

Pas jasno i izrazom lica može pokazati svoje raspoložnje. Ljutnju, neprijateljstvo, rasot, pa čak i ljubav. Mnoga istraživanja su pokazala da se psi, kao i ljudi, osmehuju dragim osobama. Smešak upućen gazdi ili članu porodice još jedan je gest kojim ljubimac potvrđuje svoju ljubav.

11.Naslanja se na gazdu

Još jedan neobičan gest kojim psi pokazuju naklonost i ljubav je kada se naslanjaju celim telom na svog gazdu i gura ga. Osim toga pas ovakav vid ponašanja koristi i kako bi tražio pažnju. Ovakvo ponašanje nekada može biti i nezgodano posebno ako je u pitanju veliki snažan pas. Na ovakav gest dovoljno je uzvratiti malom pažnjom i pomaziti psa. Često psi stavljaju glavu vlasniku u krilo tražeći da se maze. Ako vlasnik prestane da ga mazi, pas će njuškom pogurati njegovu ruku što bukvalno znači: Nastavi. Što si stao sa češkanjem?

12.Piški od sreće

Neki psi u naletu radosti i uzbuđenja što vide drage osobe često ostave „lokvu“ iz sebe. Ovakvim  ponašanjem, koje je često kod štenaca, pas pokazuje poniznost, ljubav i poštovanje, mada većina vlasnika u prvom trenutku kada ugleda taj „dokaz sigurno“ ne pomisli prvo na ljubav. Većina pasa jednostavno preraste ove neobične izlive ljubavi i emocija.

Izvor: pawnation.com
foto: pawnation.com, goodhousekeeping.com, moveoneinc.com, pitbullgather.com, everystockphoto.com