Naši četvoronožni prijatelji stare mnogo brže od nas, ali kao i nama, kada pređu određene godine treba im dodatna nega i pažnja. Životni vek psa zavisi od njegove veličine i rase. Poznato je da veliki psi žive znatno kraće od malih, pa se postavlja logično pitanje kako da znamo kada pas prelazi u seniore? Psi se smatraju seniorima kada uđu u poslednjih 25% svog životnog veka (primer: Pas prosečnog životnog veka od 10 godina, postaje senior sa 7, 5 godina starosti). Da bi vaš pas uživao u zrelim godinama pridržavajte se sledećih saveta:

weeniedogwithvet1. Preventivno vodite psa kod veterinara

Postarajte se da starijeg psa češće vodite kod veterinara na preventivne preglede. Mnogi veterinari preporučuju kontrole dva puta godišnje, čak iako pas nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Preventivni i temeljan fizički pregled može otkriti bolesti u ranom stadijumu, koje se lakše i brže leče ako se reaguje na vreme. Ako primetite da je vaš ljubimac mrzovoljan, po ceo dan spava i odbija hranu zakažite pregled. Možda je reč o najobičnijoj zubobolji, ali svakako treba proveriti.

old-dog2. Prepoznajte znake starenja 

Pored očiglednih znakova starenja, kao što su sede dlake oko njuške i drugim delovima tela, primetićete i promene u ponašanju vašeg psa. Imajte strpljenja i prihvatite činjenicu da vaš ljubimac ne može više tako brzo da se popne uz stepenice, ne drži korak sa drugim mlađim psima u parku i ne reaguje na svaku vašu komandu. Iako vam se može učiniti da pas postaje neposlušan istina je potpuno drugačija. S godinama njihov vid slabi (katarakta, glaukom), sluh i čulo mirisa takođe, pa ovo mogu biti razlozi zašto pas nije odreagovao kako ste do sada navikli. Prilagodite se potrebama psa i smanjite kriterijume, jer seniorima treba mirniji tempo života.

old_dog_knows_to_fetch3. Redukujte fizičku aktivnost

Budite svesni da stariji psi često boluju od artritisa i drugih zdravstvenih problema i da ne mogu više da trče i skaču kao kad su bili mlađi. To ne znači da treba izbaciti sve aktivnosti već da ih treba smanjiti. Šetajte psa nekoliko puta u toku dana, ali neka to budu kraće rute. Ne puštajte ga da jurca sa ostalim psima jer se može povrediti. Lopticu ili granu bacite bliže njemu dok se igrate. Ako primetite da se pas teško penje na nameštaj na kom spava, postavite mu nekoliko stepenika ili rampu kako ne bi trpeo bolove. Preko klizavih podova stavite tepih ili prostirku da bi pas imao oslonac. Ako vaš ljubimac ne može više da uskoči u automobil, unesite ga ili postavite rampu.

dog_eating_answer_2_xlarge4. Promenite režim ishrane

Kako pas stari tako se manjaju i dijetetske potrebe, pa ishranu treba prilagoditi. Neki su psi u starosti skloni gojenju pa je hrana za manje aktivne pse pravi izbor za njih. Drugi pak mogu gubiti na težini pa ishranu treba kalorijski pojačati. Unos mesa treba smanjiti, a povećati sadržaj vlakana radi lakšeg i bržeg varenja. Bolji proizvođači u ponudi imaju hranu za ljubimce koja je primerena uzrastu. Treba izabrati onu sa više vlakana, bogatu antioksidansima sa oznakom 7+ (za pse starije od 7 godina). Veterinar vam takođe može pomoći da izaberete odgovarajući režim ishrane na osnovu individualnih nutritivnih potreba vašeg psa. Tvrde poslastice i nagradice zamenite mekšim, a granule prelijte supom ili jogurtom kako bi bile mekše za žvakanje i jelo, naročito psima koji imaju problema sa zubima.

Pawsh-Magazine-dog-sleeping-bag-35. Neka mesto za spavanje bude udobno

Krevet ili mesto na kom pas spava treba da bude lako dostupno, bez skakanja i penjanja. Stariji psi više spavaju i odmaraju nego kad su bili mlađi, pa krevet treba da bude što udobniji i mekši. Stavite im dodatno ćebence ili nekoliko peškira, a neka mesto za odmor bude prostrano. Na tržištu čak postoje i posebni ortopedski kreveti za starije pse, koji greju i vibriraju što poboljšava cirkulaciju i smanjuje ukočenost – savršeno za pse sa artritisom.